In timp ce producatorii americani General Motors (GM) si Ford concediaza zeci de mii de angajati si inchid 26 de fabrici, constructorii asiatici isi numara tot mai fericiti profiturile obtinute din piata americana, deschizand noi unitati de productie pe teritoriul SUA
Constructorul japonez Honda Motor Co. Ltd. a anuntat ca va investi peste jumatate de miliard de dolari in constructia unei noi fabrici in SUA, mai exact in statul Indiana. Honda, primul constructor asiatic care va incepe productia in SUA, cea mai mare piata locala de pe Glob, si-a stabilit ca obiectiv cresterea productiei cu pana la 16% in anul 2010 potrivit Washington Post. In acest moment Honda produce in SUA aproximativ 1,4 milioane de automobile anual si se asteapta ca productia sa creasca in anii urmatori pana la 1,8-2 milioane de automobile anual.

Noua fabrica va avea sase linii de asamblare si isi va incepe productia la finele anului 2008 cu un obiectiv initial de 200.000 de automobile pe an. In cadrul noiii unitati de productie Honda vor lucra aproximativ 2.000 de angajati, zona fiind considerata a doua din SUA dupa zona Detroit (caminul celor de la GM, Ford si Chrysler) din punct de vedere al concentrarii producatorilor si fortei de munca callificata in industria de profil. In urma acestor investitii, Honda va ajunge la sase uzine de automobile in America de Nord, fiind programata si deschiderea unei noi uzine in Japonia, pentru prima oara in ultimii 25 de ani.

GM si Ford scad, Toyota si Nissan cresc

Producatorii asiatici de automobile profita din plin de scaderea vanzarilor in SUA inregistrata de GM si Ford. Honda si-a majorat anul trecut vanzarile din SUA cu 5,4%, pe intreg continentul comercializand 1,65 milioane autovehicule. Pentru acest an este prognozata o crestere a vanzarilor la 1,72 milioane unitati in 2006.

De asemenea, Toyota a vandut anul trecut 2,26 milioane autovehicule, in crestere cu 10,1% fata de 2004 iar Nissan a inregistrat cel mai bun an in SUA cu 1.076.670 unitati comercializate, cifra care se transpune intr-o crestere de 9,6 procente.

In Statele Unite producatorii autohtoni de autovehicule detin o cota de 57 %, in timp ce cei asiatici detin 36,5 % din piata. Dupa ce in 2005 Toyota a depasit pe cei de la DaimlerChrysler in ceea ce priveste vanzarile pe piata nord americana, analistii se asteapta ca in anul acesta Toyota sa devina cel mai mare producator de automobile din lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri