Constantin Pasoi, manager Lubexpert Romania, importator si distribuitor autorizat al lubrifiantilor marca Mobil, estimeaza piata locala la 100 de milioane de litri, adica aproximativ 200 de milioane de euro.

Wall-Street.ro: La ce valoare se ridica piata locala de lubrifianti?
Constantin Pasoi:
Piata de lubrifianti ar putea fi de 200 de milioane euro, pentru ca un pret mediu este sub 2 euro pe litru.
Piata din Romania se situeaza in jurul a 100 de milioane de litri, din care jumatate sunt lubrifianti industriali, iar cealalata jumatate se imparte intre lubrifiantii auto si cei pentru vehicule comerciale. Pentru autoturisme, piata totala este undeva la 20 de milioane de litri.

Wall-Street.ro: Pe ce loc sunteti in piata, ce cota aveti?
Constantin Pasoi:
Mobil este unul dintre cele mai vandute branduri de lubrifianti in Romania. In sectorul lubrifiantilor auto estimam cota de piata a brandului in jurul a 24%.

Wall-Street.ro: Cati litri ati vandut anul trecut si la ce vanzari va asteptati anul acesta?
Constantin Pasoi:
Anul trecut am comercializat aproape 4 milioane de litri, iar pentru anul acesta estimam o crestere de 25-30%.

Wall-Street.ro: Cum a fost inceputul de an, s-a schimbat comportamentul cumparatorului?
Constantin Pasoi:
Pentru aceasta perioada datele sunt incurajatoare. Vanzarile de maini noi au dat primele semne de revenire, importurile second-hand infloresc, deci piata creste usor. Daca si utilajele agricole vor avea de lucru din plin, va fi un an bun. In schimb, consumatorul se indreapta mai mult catre variante mai ieftine in detrimentul calitatii. Este insa doar o economie de moment, ce poate avea consecinte mult mai costisitoare in viitor.

Wall-Street.ro: Unde vedeti potential de crestere?
Constantin Pasoi:
Toate domeniile sunt importante pentru noi dar focusul principal este pe vehicule comerciale si industrie, pentru ca aici avem cele mai mari posibilitati de crestere. Se fac investitii, apar fabrici si echipamente noi. Motoarele pe gaz si turbinele eoliene prezinta un mare potential, iar furnizarea de servicii suplimentare vanzarii de lubrifianti, cum ar fi traininguri de specialitate sau analizarea uleiului in laborator, ramane prioritatea Lubexpert.

Wall-Street.ro: Unde sunt fabricati lubrifiantii Mobil comercializati pe piata romaneasca?
Constantin Pasoi:
Mobil este un brand mondial, avand unitati de productie pe toate continentele. Majoritatea produselor prezente pe piata noastra au ca tara de provenienta Italia.

Wall-Street.ro: Ce cifra de afaceri ati inregistrat anul trecut?
Constantin Pasoi:
Anul trecut, Lubexpert Romania a inregistrat afaceri de 12 milioane de euro, iar anul acesta ne asteptam la 15 milioane de euro.

Wall-Street.ro: In ce orase aveti depozite?
Constantin Pasoi:
In toate orasele importante. Livram in maxim 24 de ore in orice locatie din Romania iar din capitalele de judet avem chiar multiple livrari zilnice. Oferim clientilor avantajul de a putea lucra cu un stoc minim si cu rotatie mare, adica cu mai putini bani imobilizati in marfa.

Wall-Street.ro: Aveti in plan investitii anul acesta?
Constantin Pasoi:
Vom continua sa investim in echipa si in relatia cu partenerii nostri. O atentie speciala acordam in continuare invetitiilor in dotari si echipamente pentru clientii care ne solicita sprijinul.

Wall-Street.ro: Ce se vinde cel mai bine in Romania?
Constantin Pasoi:
Ne dorim ca produsele sintetice de top ca Mobil 1, Mobil Delvac 1 si Mobil SHC sa fie cele mai cautate. Recomandarea noastra este ferma in favoarea acestora, deoarece prezinta avantajul generarii de economie de energie si a prelungirii intervalului de schimb. Altfel spus, cresterea eficientei si a productivitatii, fie ca este vorba despre autoturisme, camioane sau echipamente industriale. De exemplu, Mobil Delvac 1 LE 5W-30 poate genera o economie de combustibil de cateva procente. La un parcurs de 120.000 km pe an, un camion consuma motorina in valoare de peste 50.000 euro. Calculati ce ar inseamna doar 1% economie si apoi inmultiti cu numarul de vehicule dintr-o flota.....

Compania, infintata in 2002, distribuie lubrifianti Mobil de motor si transmisie pentru autoturisme si camioane, lubrifianti pentru diverse aplicatii industriale, unsori, lichid de frana, antigel si alte produse speciale. Lubexpert face parte din grupul de firme Autonet.

Principalii concurenti pe piata de lubrifianti din Romania sunt Mobil, Castrol, Texaco, Valvoline, Shell, Aral, BP, Motul, Prista, Lukoil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri