NIS Petrol, filiala din Romania a companiei sarbe NIS, controlata de grupul rus Gazprom, are in plan anul acesta investitii de 15-20 de milioane de euro in deschiderea a 15 benzinarii, ca parte a strategiei de a atinge o cota de piata de 10% dupa 2015.

Compania, intrata pe piata din Romania in 2012, se asteapta anul acesta sa atinga pragul de rentabilitate (break-even) si estimeaza o cifra de afaceri de 20-25 de milioane de euro.

“Pana in acest moment, avem 15 statii de distributie a carburantilor pe piata locala si dorim sa dublam numarul acestora pana la finalul anului. Investitia pentru o benzinarie se ridica la un milion de euro”, a declarat Ileana Sorina Baltatu, director executiv Downstream si director general-adjunct, NIS Petrol Romania.

Compania are statii de distributie a carburantilor in Arad, Oradea, Timisoara, Sibiu, pe autostrada A1, pe E85 la Caldarusanca si la Clinceni, pe centura Capitalei. In zona de vest a tari, compania are opt benzinarii. Urmatoarele doua inaugurari vor fi la Oradea si Timisoara.

NIS Petrol alimenteaza cele 15 statii din Romania de la rafinaria Pancevo din Serbia, dar si de la Petrom. Compania se asteapta la un consum de 6 tone pe zi de statie.

Ca parte a procesului de explorare si productie, NIS Petrol colaboreaza cu patru companii: East West Petroleum din Canada, Moesia Oil and Gas din Irlanda, Zeta Petroleum din Marea Britanie si Armax Gaz din Romania, in sase blocuri petroliere – EX 2 Tria si EX 3 Baile Felix in Bihor, EX7 Periam, EX8 Biled, DEE EV Jimbolia si EX12 Crai Nou in Timis.

Operatiunile NIS vizeaza exclusiv resurse conventionale – petrolul, in timp ce explorarea resurselor neconventionale, precum gazul de sist, nu reprezinta obiectul de activitate al Companiei.

Recent, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat transferul de participare pentru trei perimetre, incheiate intre East West Petroleum (EWP) si NIS Petrol. Decizia vine dupa solicitarea comuna a celor doua companii. Anterior, Guvernul Romaniei a aprobat Acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-productie pentru cele trei perimetre, incheiat intre ANRM si EWP. Cele trei perimetere sunt EX - 3 Baile Felix in judetul Bihor, Ex - 7– Periam si Ex – 8 Biled, situate in judetul Timis.

NIS (Nafta Industrija Srbije) este una dintre cele mai mari companii petroliere integrate pe verticala din sud-estul Europei. Activitatile sale includ explorarea, productia si procesarea petrolului si a gazelor naturale, precum si furnizarea unei game largi de produse petroliere.

Gazprom Neft detine 56,15% din capitalul social al NIS, in timp ce statul sarb detine 29,88%. Compania are doua rafinarii – in Panevo si in Novi Sad, precum si o unitate de productie GPL (gaz petrolier lichefiat) in Elemir. NIS produce aproape 1,7 milioane de tone de petrol si gaze naturale pe an.

Reteaua de retail a companiei cuprinde peste 500 de facilitati: benzinarii, statii de alimentare si o retea de depozite petroliere in regiunea balcanilor. Pe langa Serbia, NIS este prezenta si in Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Ungaria si Romania, Turkmenistan, Angola, Belgia si Rusia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri