Omul de afaceri Ion Tiriac a adus inca 14 autoturisme in galeria auto Tiriac Collection, numarul de masini expuse a crescut astfel la 70 de unitati.

Inaugurata in noiembrie, galeria auto are masini fabricate intre 1908-1976. Colectia va fi completata cu sapte marci - Renault, Cretors, BMW, Bugatti, Allard, Saab si Porsche -, dar si cu noi exponate ale marcilor deja prezente in cadrul galeriei –Citroën, Ford, Mercedes-Benz si Lamborghini.

Bugatti Type 57 Coach Ventoux (1938), expus in cadrul galeriei, este unul dintre ultimele zece exemplare produse in istoria acestui model. Dispunand de 135 CP, masina a fost utilizata la demonstratiile de la Salonul Auto de la Paris, din 1938, la Grand Palais.

Doar 83 de modele Mercedes-Benz 540 K Cabriolet A au fost produse de-a lungul istoriei, iar unul dintre ele se regaseste la Tiriac Collection. Dispunand de 115 CP, exemplarul a fost achizitionat anterior, in urma unei licitatii, de catre reprezentantii Colectiei Ecclestone. De asemenea, Printul Bernhard al Olandei si Jack Warner, co-fondatorul Warner Brothers Studios, au condus modele similare.

Gamei Mercedes-Benz i se alatura si modelul 130 (W23) 2-Door Saloon (1934), detinut anterior de Muzeul Mercedes-Benz. Exemplarul prezinta influentele de design ale lui Ferdinand Porsche, responsabil de design si productie in acea perioada. Numele sau este legat si de un nou exponat introdus in cadrul Tiriac Collection, un Porsche Diesel Super S308 Tractor, produs in 1958. Modelul are un motor de 3 cilindri si dezvolta 38 CP.

Galeria include si primul model lansat de BMW.Modelul Dixi (1928), prezentat la Tiriac Collection, are 15 CP, o viteza maxima de 76 km/h si o caroserie ce poarta semnatura fratilor Rudolf si Fritz Ihle.

Cretors Model D Popcorn Wagon, produs in 1926, a fost realizat de catre Charles Cretors. Acestaa conceput o masina pe baza de abur care avea functiile de a praji arahide si cafea si de a prepara popcorn si castane coapte. Fiind vorba de o unitate complet mecanizata, aceasta asigura produse de buna calitate, reprezentand, totodata, o sursa de divertisment pentru clienti. Unitatea expusa la Tiriac Collection a fost initial cumparata de Robert Holmes, din Wisconsin, pentru 2.200 de dolari.

Marca Renault este reprezentata de doua modele in cadrul galeriei. Renault AX Phaeton, produs in 1908, a fost expus in premiera la Salonul Auto de la Londra din 1908. Cunoscuta si sub denumirea de "deux-pattes", aceasta masina a castigat popularitate la vremea respectiva, fiind considerata primul model economic produs de Renault. Cel de-al doilea exponat, Renault Viva Grand Cabriolet BCX3 (1938), provine din colectiaJean Rédélé, creatorul Renault Alpine.

Gama Ford este completata de modelul F-100, cu 170 CP, ale carui vanzari au fost un adevarat succes in Statele Unite ale Americii si Canada. Un model similar a aparut in filmul “The Chase” (1966), avandu-i in rolurile principale pe Marlon Brando, Jane Fonda si Robert Redford.

Doua exemplare Citroën sunt incluse in colectie. Citroën SM este un coupé de inalta performanta,produs in perioada 1970-1975. Modelul s-a clasat pe locul al treileala concursul“European Car of the Year” din 1971, calcand pe urmele Citroën GS, si a castigatpremiul “Motor Trend Car of the Year”, in 1972, in Statele Unite ale Americii. Produs in 1952, Citroën 15 Six D (75 CP) a fost folosit intr-o scena din filmul “Atractie salbatica” (2007), cu actrita Julianne Moore in rol principal.

Ultimul model inclus in galerie, Lamborghini Urraco P300, cu 265 CP, este alegerea perfecta pentru a completa orice colectie si pentru a reprezenta productia anului 1976. Fanii emisiunii TV "Top Gear" pot recunoaste modelul ca fiind alegerea luiJames May din 2005, cand cei trei prezentatori au avut la dispozitie cate10.000 lire pentru a achizitiona o masina de mare viteza.

Galeria Tiriac Collection a fost inaugurata in luna noiembrie a anului trecut si reuneste in prezent peste 70 de modele impresionante de vehicule si motociclete, produse incepand cu anul 1899. Vizitatorii vor regasi peste 30 de marci auto si moto renumite, precum Jaguar, Bentley, Jensen, Lancia, Pontiac, Mercedes-Benz, Rolls Royce, Cadillac, Chevrolet, Maserati, Aston Martin, Harley Davidson si Indian Scout.

Galerie foto: Tiriac Collection

Incepand cu luna martie a.c., galeria este deschisa publicului in zilele de vineri, sambata si duminica, in intervalul orar 10:00-19:00.
Pretul unui bilet de intrare este 15 lei. Copiii cu varsta de pana la 6 ani inclusiv au acces gratuit, iar elevii care doresc sa viziteze galeria in cadru individual, precum si studentii si pensionarii, beneficiaza de o reducere de 50% la achizitionarea biletelor, in baza carnetului valid de elev, student, respectiv pensionar. Fondurile obtinute prin vanzarea biletelor sunt utilizate in vederea sustinerii proiectelor caritabile.

Tiriac Auto detine in portofoliu sase branduri, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Ford, Mitsubishi si Mercedes-Benz. In prezent, reteaua de distributie si service Tiriac Auto numara 65 de reprezentante mono-brand sau multi-brand.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri