Salariul minim brut va fi majorat la 900 de lei de la 1 iulie si in acelasi timp si amenzile de circulatie, care se maresc pentru a doua oara anul acesta.

Amenzile de circulatie, care reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie, s-au marit prima oara in ianuarie.

Un punct de amenda are de la 1 iulie o valoare de 90 de lei, prin urmare cea mai mica amenda pentru persoane fizice va fi de 180 de lei iar cea mai mare de 1.800 de lei. Pentru persoanele juridice cea mai mica amenda porneste de la 1890 de lei si poate ajunge la 9000 de lei.

Cum arata amenzile de circulatie de la 1 iulie 2014:

  • clasa I (2-3 puncte de amenda): 180 sau 270 de lei
  • clasa II (4-5 puncte de amenda): 360 sau 450 de lei
  • clasa III (6-8 puncte de amenda): intre 540 si 720 de lei
  • clasa IV (9-20 puncte de amenda): intre 810 si 1800 de lei
  • clasa V (21-100 puncte de amenda): intre 1890 si 9000 de lei

In martie, senatorii au decis respingerea proiectului noului Cod rutier, propus de fostul ministru de Interne, Radu Stroe. Potrivit proiectului, erau inasprite sanctiunile pentru fapte cu pericol social deosebit si care influenteaza direct siguranta traficului – nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferata, conducerea unui autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului, conducerea unui autovehicul pe autostrada pe contrasens, depasirea vitezei maxime admise cu mai mult de 60 km-h si conducerea unui autovehicul a carui inmatriculare este suspendata. Guvernul propunea amenzi cuprinse intre 4.000 si 10.200 de lei daca aceste fapte au ca urmare producerea unui accident de circulatie soldat cu pagube materiale.

In proiect se mentioneaza explicit ca este aflata sub influenta bauturilor alcoolice, avand o concentratie alcoolica peste 0,15 mg-l alcool pur in aerul expirat sau 0,2 g-l alcool pur in sange ori a substantelor, produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora. Cele mai mari sanctiuni prevazute prin proiect erau cuprinse intre 121 si 200 puncte-amenda, punctul de amenda reprezyentand 10 la suta din salariul minim brut pe economie. Senatul a respins acest proiect in calitate de prima Camera sesizata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri