ARR vrea ca prin Registrul National al Cursantilor, introdus la 1 iulie, sa combata concurenta neloiala pe piata instructajului auto si sa impuna o evidenta stricta a cursantilor si a orelor de pregatire, masura vizand in ultima instanta un numar mai mic de soferi incompetenti care ajung in trafic.

Aplicatia informatica reglementeaza activitatea de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere si este pusa gratuit la dispozitia scolilor de conducatori auto, potrivit ARR, care precizeaza ca intrarea in functiune a Registrului nu va influenta tariful perceput cursantilor.

In prezent, la nivel national functioneaza 1.450 de scoli unde sunt angajati aproximativ 6.300 de instructori auto. Pe de alta parte, pe piata sunt activi si circa 2.200 de instructori auto autorizati independenti.

Anul trecut au sustinut examenul pentru permis aproximativ 318.000 de cursanti, din care aproximativ 90.000 au fost pregatiti de instructori auto autorizati, iar restul au provenit de la scolile de conducatori auto, potrivit datelor ARR.

"Sunt unii instructori independenti care au aproape 400 de cursanti pe an, in conditiile in care fiecare elev trebuie sa faca 30 de ore de pregatire - 10 ore de teorie si 20 de practica. La un numar de 378 de scoliti, de exemplu, inmultim cu 30 de ore si impartim la 365 zile si ajungem la 31 ore pe zi, ceea ce este imposibil. Din punct de vedere legal sunt permise 210 de ore pe luna", a declarat pentru Mediafax Cristian Anton, director general adjunct in cadrul ARR.

El a explicat ca prin introducerea acestui sistem scolile si instructorii independenti vor trebui sa respecte numarul de 30 de ore de pregatire pentru fiecare candidat in parte, iar masura va conduce atat la responsabilizarea instructorilor, cat si a viitorilor soferi.

Accesul la Registrul National al Cursantilor poate fi realizat de pe orice echipament conectat la internet (PC, tableta, telefon), prin intermediul unui user si a unei parole, la adresa www.arr.ro, sectiunea "Raportari online".

Registrul va fi conectat la sistemul informatic al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in asa fel incat cursantii sa se poata prezenta la sustinerea examenelor pentru obtinerea permisului de conducere doar dupa efectuarea in totalitate a orelor de pregatire teoretica si practica desfasurate in cadrul scolilor.

Aplicatia a fost lansata la solicitarea confederatiilor patronale si sindicale din domeniul transportului rutier, conform ARR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri