Falcon Electronics, cel mai mare importator si distribuitor de produse electronice pentru autoturisme din Romania, cu afaceri de circa 4 milioane de euro, va livra anul acesta catre Automobile Dacia undeva la 15-16.000 de senzori de parcare si 2-2.500 de sisteme de securitate, a declarat intr-un interviu wall-street.ro Dan Cutui, actionar si chief executiv al companiei.

Wall-Street.ro: Cum va asteptati sa evolueze businessul anul acesta?

Dan Cutui: Anul acesta ma astept la o cifra de afaceri in crestere fata de anul trecut la 4,4-4,5 milioane de euro, de la 3,9 milioane euro. In clipa de fata suntem un pic in spatele targetului dar pana la finalul anului sper sa recuperam.

Cei mai buni ani pentru Falcon Electronics au fost 2007-2008 cand afacerile companiei depaseau 14 milioane de euro datorita expansiunii pietei auto.

Wall-Street.ro: Primele 8 luni au fost mai bune decat anul trecut?
Dan Cutui:
Inceputul de an a fost mai optimist datorita cresterii pietei auto. Businessul Falcon Electronics a fost in urcare cu aproape 8% desi ne asteptam la 10-15%.

Wall-Street.ro: La ce valoare estimati piata de produse electronice pentru autoturisme?
Dan Cutui:
Piata a stagnat, singurul domeniu in care s-a simtit o crestere este cel al dispozitivelor conectate Smart Start. Noi avem in jur de 600 de clienti Smart Start.

Sistemul Viper Smart Start permite pornirea masinii cu un smartphone din orice colt al lumii unde exista semnal GSM prin internet pe mobil. Pachetul are un pret de circa 600 de dolari, primul an abonamentul este gratuit, iar apoi costa 10 dolari pe luna.

Wall-Street.ro: Ce cote de piata are Falcon Electronics?
Dan Cutui:
Pe securitate auto avem undeva la 50-55% din piata, sisteme de navigatii 10-12%, CB Radio 20%, detectoare de radar 85%, car audio 25-30%.

Wall-Street.ro: Dupa cifra de afaceri pe ce loc sunteti in piata?
Dan Cutui:
In domeniul accesoriilor auto suntem lider de piata. Doi dintre concurentii nostrii au cumulat aproximativ 70% din cifra noastra de afaceri.

Wall-Street.ro: Care sunt cei mai mari clienti?
Dan Cutui:
Cel mai mare client este Automobile Dacia caruia ii furnizam senzori de parcare si sisteme de securitate pentru toate modelele, apoi Renault Romania. La Dacia sunt accesorii originale in sensul ca sunt promovate in toata Europa, se monteaza la dealeri sau la importator. Parteneriatul cu Dacia este de 6-7 ani. La fabrica s-au montat pentru trei serii speciale de masini, in rest se monteaza la dealer.

Alti clienti sunt Emag, Altex, Orange cu drone si casti audio. Pentru Ford am depasit etapa Romaniei, suntem in discutii cu Ford Germania.

Wall-Street.ro: Ce volume furnizati catre Dacia?
Dan Cutui:
Anul acesta vom furniza catre Dacia circa 15-16.000 de senzori de parcare si 2-2.500 de sisteme de securitate. La Renault, piata este mult mai mica in Romania, 3-400 de sisteme de alarma si tot cam atatea de senzori de parcare.

Wall-Street.ro: Unde sunt fabricate produsele pe care le furnizati catre Dacia si Renault?
Dan Cutui:
Sunt produse proiectate, personalizate si testate in Romania si fabricate in China. Avem un colectiv destul de mare de cercetare-dezvoltare, softisti, hardisti. Avem un client in Canada si unul in Statele Unite pentru care furnizam soft embeded care intra in componenta circuitelor integrate sau a microprocesoarelor.

Wall-Street.ro: Ce tinta de vanzari aveti pentru statiile Cobra CB?
Dan Cutui:
Ne asteptam la vanzari de 5.500 – 5.800 de unitati. Statii Cobra CB sunt proiectate in Statele Unite.

Falcon Electronics a prezentat in septembrie trei modele de statii Cobra CB, cea mai ieftina este Cobra CB 19 DX la un pret de 329 lei cu TVA, iar cea mai scumpa este Cobra CB 29 LX (foto) la un pret de 629 de lei cu TVA.

Wall-Street.ro: Cum se vand detectoarele radar?
Dan Cutui:
Am constatat o mica crestere fata de anul trecut, vindem in jur de 200 de bucati pe luna.

Wall-Street.ro: Cati angajati aveti si in ce orase sunteti prezent?
Dan Cutui:
Falcon Electronics are in Romania 54 de angajati. Suntem prezenti in Timisoara, Cluj, Iasi, Brasov si Bucuresti.

Falcon Electronics, companie romaneasca infiintata in 1996 de omul de afaceri Dan Cutui, este importator oficial in Romania pentru sistemele de securitate Viper, statiile walkie-talkie si CB radio de la Cobra, detectoarele Escort, Beltronics, Whistler si Cobra, dispozitivele de navigatie Navon, car kit-urile Bury si Parrot, sistemele de sonorizare Kicker si dispozitivele conectate Parrot. De asemenea, in portofoliul Falcon Electronics se gasesc echipamente multimedia si audio de la Sony si JVC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri