Pe 2 octombrie 2014 Romania va gazdui a patra conferinta internationala axata pe solutii telematice pentru managementul flotei. La evenimentul adresat industriei vor participa mai mult de 100 de reprezentanti ai furnizorilor de solutii telematice (TSP), producatorilor de echipamente, furnizorilor M2M, firmelor de logistica si transport si ai altor parti interesate din Europa de Sud-Est si din alte tari.

Conferinta va aborda industria telematica, un domeniu de activitate care a cunoscut o crestere semnificativa chiar si in timpul crizei economice. Europa de Sud-Est, care gazduieste anual acest eveniment, este de asemenea o regiune cu un potential deosebit: 8,2% din vehiculele comerciale din regiune au deja implementate solutii telematice incepand cu 2013, iar numarul de vehicule comerciale din Europa de Sud-Est dotate cu astfel de echipamente se preconizeaza ca va inregistra o rata anuala compusa de crestere de 25%, de la 1 milion in 2014 la 2,5 milioane in 2018.

Romania – o piata regionala importanta
„Romania este o piata foarte importanta in Europa de Sud-Est, dar si una foarte specifica” a declarat Alenka Bezjak Mlakar, directorul conferintei, explicand si faptul ca mai multi TSP din Romania pot continua sa se concentreze exclusiv asupra pietei nationale datorita dimensiunii acesteia – in tara existand peste un milion de vehicule comerciale. Piata este foarte atractiva pentru firmele si investitorii straini, nu numai datorita numarului mare de vehicule, ci si datorita dotarii relativ scazute a vehiculelor comerciale cu echipamente telematice. „Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care am hotarat sa organizam Telematics Conference SEEurope la Bucuresti dar si pentru a evidentia subiectul principal al conferintei din acest an – investitiile in telematica”, explica Alenka Bezjak Mlakar.

Alenka Bezjak Mlakar, Director, Telematics Conference SEEurope

„Deseori aud ca Romania este o piata complet diferita fata de restul Uniunii Europene”, spune Claudiu Suma, CEO al principalei firme TSP romanesti, ETA Automatizari Industriale, ce opereaza sub brandul SafeFleet, explicand ca de fapt nu este atat de diferita prin comparatie cu alte tari si regiuni. El estimeaza ca in Romania exista intre 100 si 125 de mii de vehicule dotate cu solutii telematice, lucru care deschide o multime de oportunitati de afaceri atat pentru firmele TSP existente, cat si pentru nou veniti, care se vor confrunta cu multi competitori pe piata. In prezent, in Romania actioneaza mai mult de 40 de firme TSP, iar cifra de afaceri totala anuala a acestora este estimata la 80 de milioane lei (peste 18 milioane euro).

Investitii majore in perspectiva
Claudiu Suma considera ca, in viitorul apropiat, se vor realiza mai multe investitii majore in industria telematica. In opinia sa, exista doua grupuri principale de investitori potentiali in Romania si, de asemenea, in intreaga regiune, adica in Europa de Sud-Est. In primul grup sunt firmele mari de telematica ce opereaza la nivel european sau global, deoarece acestea si-ar putea extinde bazele de clienti prin achizitii realizate in Europa de Sud-Est. Un al doilea tip de investitori – care nu au in mod necesar o legatura directa cu industria telematica – ar putea fi similar grupului Renova, o firma de investitii ruseasca care, la inceputul anului 2014, a achizitionat furnizorul italian de solutii telematice pentru asigurari Octo Telematics pentru o suma de peste 400 milioane euro.

Integrarea sistemelor va contribui la eficientizare
De asemenea, Claudiu Suma, de la SafeFleet, ne-a ajutat sa anticipam si alte tendinte de viitor ale industriei telematice romanesti si regionale. O tendinta foarte importanta este reprezentata de integrarea diferitelor sisteme si dispozitive telematice, ceea ce va determina o amplificare a cresterii industriei telematice. „Vechea perceptie privind posibilitatea de verificare pe un laptop a locului „unde se afla camioanele mele” folosind solutii telematice nu mai este valabila”, ne explica dansul, adaugand: „In prezent, firmele TSP trebuie sa asigure solutii capabile sa comunice intre ele si care sa poata deveni mai integrate”. O astfel de solutie permite optimizari suplimentare in transporturi – si economii importante. In conformitate cu datele UE, in prezent mai mult de 35% din resursele de transport nu sunt utilizate (de exemplu, camioane care circula fara incarcatura). O alta tendinta de viitor, care ar putea consolida industria, este reprezentata de folosirea solutiilor TSP pentru taxare – cum este sistemul electronic de taxare din Ungaria. De asemenea, Claudiu Suma prevede o dezvoltare viitoare a telematicii in asigurari, ceea ce va permite societatilor de asigurari sa utilizeze solutii telematice pentru evaluarea riscurilor. „In final, as dori bineinteles sa vad fuziuni si achizitii si, de asemenea, pe termen lung, mai putini jucatori, insa mai seriosi” a concluzionat domnia sa.

Claudiu Suma, SafeFleet

Expozanti si vorbitori de top la Bucuresti
La Bucuresti, vor fi prezentate si alte tendinte ale industriei in cadrul conferintei Telematics Conference SEEurope, care anul acesta va avea vorbitori de top si participanti la dezbateri de la principalele firme internationale, inclusiv de la Astrata Europe, TomTom Telematics, EcoFleet, Be-Mobile, Arvento Mobile Systems, Omnicomm, SafeFleet, Teltonika si Fideltus Advanced Technology. Crearea legaturilor de afaceri va fi facilitata de cele standuri expozitionale unde Baltic Car Equipment, Cango, Cellocator Division Pointer Telocation, RCS-Navigation, EcoFleet, Gurtam, Omnicomm, Ruptela, RM Alliance, SafeFleet si Teltonika urmeaza sa prezinte ultimele solutii hardware si software pentru managementul flotei si urmarirea vehiculelor.


Informatii suplimentare de presa

Telematics Conference SEEurope
T: + 386 31 820 198
E: info@telematics-conference.com
W: www.telematics-conference.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri