Persoanele care vor beneficia de programul "Prima masina" vor avea o perioada de creditare de maximum 5 ani, la un cost al masinii de pana la 50.000 lei plus TVA, cu o dobanda subventionata in proportie de 50%, conform normelor de aplicare a programului.

Normele au fost aprobate in sedinta de marti a Guvernului. "Cinci ani perioada de creditare, limita 50.000 (lei - n.r.) plus TVA, se subventioneaza cu 50% dobanda", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, la finalul sedintei, anuntand aprobarea normelor. Initial, autoritatile anuntasera pentru acest program o perioada de creditare de pana la 7 ani, conform Mediafax.

Proiectul de norme, prezentat la finele lunii octombrie, prevede ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani care vor sa cumpere cu credit un autoturism prin programul "Prima Masina" trebuie sa depuna un avans de cel putin 5% din pretul de achizitie, iar in cazul celor de peste 36 de ani, inclusiv, procentajul creste la minimum 10%.

Statul garanteaza 50% din finantarea acordata

Potrivit proiectului, persoanele fizice vor beneficia de o finantare - exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit - care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Statul va garanta 50% din finantarea acordata.

Persoanele cu varsta de peste 36 ani, inclusiv, la data aprobarii creditului vor beneficia de finantare - exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit - care va acoperi maximum 90% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. In acest caz, statul va garanta 40% din finantare, conform proiectului.

Pentru a beneficia de garantia acordata de stat, persoanele fizice trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, intre care: sa faca dovada ca autoturismul care va fi cumparat este nou, este produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului Euro 5, este cumparat de la o firma care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA.

De asemenea, cumparatorul se obliga sa asigure autoturismul printr-o polita Full Casco fara franciza, care va acoperi cel putin riscurile totale si partiale de furt si dauna, si sa nu instraineze masina pe toata durata de valabilitate a garantiei.

Programul "Prima Masina" va beneficia in acest an de un plafon total al garantiilor de 50 de milioane de lei.
Programul "Prima Masina" a fost aprobat la mijlocul lunii octombrie de Guvern prin ordonanta de urgenta, actul normativ indicand doar ca pretul maxim al masinii care poate fi astfel cumparata este de 50.000 lei plus TVA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri