Gazprom si compania germana BASF au anuntat ca renunta la schimbul de active care trebuia sa aiba loc pana la finalul acestui an, prin care gigantul rus ar fi preluat operatiunile de vanzare si stocare a gazelor naturale ale BASF, pe fondul tensiunilor politice dintre Rusia si Vest, scrie Mediafax.

"Din cauza mediului politic dificil, BASF si Gazprom au decis sa nu incheie schimbul de active care trebuia sa aiba loc la sfarsitul acestui an", a declarat un purtator de cuvant al companiei germane, relateaza The Wall Street Journal.

BASF avea in plan renuntarea la operatiunile de vanzare si stocare a gazului pentru ca, in schimb, subsidiara sa Wintershall sa primeasca acces pentru explorarea mai multor campuri din Siberia, operate de Gazprom.

Cel mai mare furnizor de gaze al Europei ar fi trebuit sa primeasca si 50% dintre actiunile diviziei de explorare si productie a petrolului din Marea Nordului, Wintershall Noordzee, detinuta in totalitate de BASF.

Nerealizarea acestui schimb de active inseamna pentru BASF un profit inainte de dobanzi si taxe "putin mai mare" in 2014 fata de anul trecut. Anterior, cea mai mare companie din industria chimica din lume dupa venituri, a estimat ca va inregistra un profit "considerabil mai mare", datorita veniturilor din tranzactia cu Gazprom.

Relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana au fost din ce in ce mai tensionate dupa anexarea de catre Moscova a Peninsulei Crimeea in luna martie. Sanctiunile impuse de Vest Rusiei au inclus blocarea accesului unor companii si persoane la finantare pe pietele occidentale, ceea ce a afectat economia rusa, in timp ce companii precum BASF au fost presate de catre guvernul german pentru a limita legaturile cu Rusia.

La inceputul lunii decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca Moscova renunta la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream, care urma sa livreze gaze catre Europa prin Bulgaria. Gazprom detinea 50% din South Stream Transport, care trebuia sa construiasca gazoductul. Printre ceilalti actionari se numara si Wintershall, cu o participatie de 15%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri