Programul Rabla 2015, despre care s-a tot spus ca ar trebui oprit intrucat nu mai stimuleaza piata auto de masini noi, este mai atragator ca in trecut, cu un bonus de 9.500 lei pentru un roman care isi cumpara o masina prietenoasa cu mediul.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor are anul acesta un buget cu 33% mai mare decat in 2014, de 200 de milioane lei. Valoarea unui tichet Rabla ramane 6.500 de lei, insa daca autoturismul nou indeplineste anumite criterii, cumparatorul poate primii doua eco-bonusuri de cate 1.500 de lei, astfel ca in total suma ajunge la 9.500 de lei. Sistemul electronic se va pastra pentru ca este sigur si elimina fraudele.

“Prima de casare este pastrata la nivelul sumei de 6.500 lei, in schimb avem ca noutate, un eco-bonus triplat, marit de la 500 de lei la 1.500 de lei, pentru a stimula persoane care achizitioneaza un autovehicul nou ecologic, o masina nepoluanta. Cei care vor cumpara o masina noua cu emisii sub 100 grame Co2 pe km, sau Euro6 pana la 31.08.2015, sau cu propulsie hibrida vor beneficia de un al doilea eco-bonus de 1.500 lei. Daca sunt indeplinite doua conditii din trei cumparatorul beneficiaza de inca un eco-bonus, in total va primii 9.500 lei. Am facut acest lucru, tocmai prin gandirea Programului Rabla poate si pentru 2016, cand suma si programul o sa trebuiasca gandit altfel astfel incat pe soselele Romania sa vedem cat mai multe autovehicule nepoluante si noi,” a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor Gratiela Gavrilescu. Anul acesta, de la 1 septembrie 2015 intra in vigoare normele Euro6 pentru masini noi in Romania, deci de la aceasta data nu va mai fi un criteriu pentru eco-bonus.

Cedarea primei de casare a proprietarului se poate face, insa eco-bonusul nu. Eco-bonusul se acorda doar daca masina noua este cumparata de aceeasi persoana care caseaza masina veche. Suma a fost triplata in cazul eco-bonusului pentru a stimula romanii sa isi cumpere o masina ecologica. Anul trecut au fost 800 de eco-bonusuri, iar anul acesta numarul este de 1.600.

Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national (RABLA) editia 2015 se doreste sa inceapa la jumatatea lunii martie si va avea ca scop casarea masinilor mai vechi de 8 ani. “Peste 10 zile cetatenii vor putea vizualiza ghidul de finantare. Miercuri in sedinta de Guvern sper ca va fi aprobat bugetul Agentiei Fondului de Mediu, pentru ca finantarea Rabla 2015 face parte din acest buget”, a precizat ministrul Gratiela Gavrilescu.

Pentru persoanele fizice vor fi 20.000 de tichete electronice, iar pentru cele juridice 5.000 de vouchere Rabla. “Am marit tichetele pentru persoane fizice cu 3.000 si pentru juridice cu 2.000. Sper ca in perioada urmatoare, programul sa inceapa in urmatoarele doua saptamani de la inceputul lunii martie astfel incat , efectiv cu o luna mai devreme decat in 2014, romanii sa poata sa beneficieze de o masina noua”, a mai spus Gratiela Gavrilescu.

Anul trecut, toate cele 17.000 de tichete Rabla pentru persoane fizice au fost epuizate in luna octombrie cu o luna inainte de termenul limita. Programul Rabla a ajuns anul trecut la a 10-a editie, fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale. De la lansarea programului Rabla, in 2005, si pana in 2010 au fost alocate peste 1,7 miliarde lei si au fost scoase din circulatie aproximativ 500.000 de masini.

Timbrul de mediu / Taxa auto

Ministrul Mediului a spus ca va analiza timbrul de mediu pentru a vedea ce modificari pot fi facute pentru a stopa importul de masini vechi din strainatate. "In perioada urmatoare vor fi purtate discutii sa vedem la ce nivel ne putem alinia", a spus ministrul Mediului. Anul acesta, ministerul se asteapta la 700 milioane lei din timbrul de mediu, de la 500 milioane lei in 2014.

Prima masina

“Cele doua proiecte, programul Rabla 2015 si Prima masina au ca scop imbunatatirea parcului auto national. Sunt doua programe care merg in paralel. Speram sa fie un numar mai mare de masini noi pe soselele Romaniei,” a adaugat Gratiela Gavrilescu.

Infrastructura masini electrice - buget 2,2 mil. euro

"Am creionat unde vom monta prize pentru masini electrice, locurile publice, supermarketuri, primarii, etc. Avem bani in bugetul AFM pentru a crea o infrastructura pentru masini electrice. Bugetul pentru prize de masini electrice este de aproximativ 10 milioane lei (2,2 milioane euro)", a precizat ministrul.

Anul trecut, cele mai multe tichete Rabla pentru masini casate au fost eliberate in Bucuresti, Prahova si Arges si in premiera au fost suplimentate tichetele pentru persoane juridice, programul fiind "foarte popular". Printre beneficiarii programului Rabla 2014 pentru persoane juridice au fost: Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), care a obtinut 429 de tichete, CNADNR (123) si Secretariatul General al Guvernului (SGG), care a obtinut 51 de tichete, folosite pentru achizitia de masini Dacia Duster pentru Republica Moldova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri