In programul Rabla 2015, vor fi disponibile, trei variante de eco-bonus, in valoare de 750, 1.500 si 2.500 de lei, alaturi de cele 25.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice si 5.000 pentru persoane juridice, anunta Ministerul Mediului.

Producatorii, importatorii si distribuitorii de autoturisme se pot inscrie, de astazi, in Programul Rabla, depunandu-si dosarele la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Depunerea dosarelor se va face in perioada 1 - 10 aprilie, urmand ca AFM sa le analizeze si sa publice lista producatorilor respinsi, care pot depune contestatii in termen de cinci zile, potrivit Mediafax.

Ulterior, va fi publicata lista producatorilor validati sa participe la programul din acest an, alaturi de lista colectorilor autorizati de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM). Programul destinat persoanelor fizice va fi demarat imediat dupa finalizarea acestor proceduri.
Conditiile de participare la programul Rabla 2015, precum si documentele pe care trebuie sa le depuna producatorii/dealerii auto pot fi gasite in Ghidul de finantare a programului, pe site-ul AFM.

In cadrul programului Rabla 2015, cu o valoare totala de 200 milioane lei, a fost alocat un numar de 20.000 de tichete pentru persoane fizice si 5.000 de tichete pentru persoane juridice si institutii publice. Tichetele vor fi alocate electronic, in sistemul informatic gestionat de AFM. In urma dezbaterii publice, valoarea eco-bonusurilor acordate in program a fost modificata fata de varianta initiala propusa.

Astfel, valoarea eco-bonusurilor este urmatoarea: 750 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, in regim de functionare mixt, potrivit mentiunilor inscrise in certificatul de conformitate al autovehiculului nou; 1.500 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conventionale) si 2.500 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

In continuare, se mentine posibilitatea cumularii a maxim doua eco-bonusuri, cu mentiunea ca aceasta se poate realiza numai intre un eco-bonus de 750 de lei si unul din celelalte doua categorii. "In urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia ca este nevoie de acordarea unor eco-bonusuri diferentiate, cu o valoare mai mare pentru autoturismele care polueaza cel mai putin. Consideram ca aceasta decizie reprezinta inca un pas spre un program Rabla 2016 pe care ni-l dorim suta la suta ecologic", a declarat Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Initial, Gavrilescu a anuntat ca valoarea eco-bonusului acordat pentru achizitia unei masini ecologice va creste de la 500 la 1.500 de lei.
Valoarea tichetului Rabla va fi tot de 6.500 de lei. Tichetele vor fi distribuite, prin sistemul electronic centralizat al AFM, celor care isi caseaza masina mai veche de opt ani, pentru a fi intrebuintate la achizitia de autoturisme noi. Acestia vor putea ceda aceasta prima de casare in favoarea unui tert, daca nu doresc sa isi cumpere ei un autoturism nou.

Pentru achizitia unor autoturisme noi cat mai nepoluante, se acorda si eco-bonusuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri