Philips Respironics, importatorul aparatelor pentru rezolvarea sindromului de apnee in somn, a investit in aplicatia pentru smartphone Help! Snoring, dezvoltata de M2000 Multimedia Systems, prin care putem afla daca exista riscul sa atipim la volan.

In Romania sunt 6,8 milioane de soferi. Romania este pe locul 10 in Europa ca si prevalenta a adormirilor la volan (somnolenta) si pe locul 5 din 22 de state europene ca si prevalenta a accidentelor rutiere datorate somnolentei, a declarat Oana Deleanu, presedintele Societatii Romane de Somnologie.

Aplicatia Help! Snoring va fi disponibila luna aceasta pe sistemele IOS, Android si Windows. Prima data va aparea pentru posesorii Apple. Aplicatia a fost dezvoltata in engleza, insa va fi si in limba romana. Daca in urma chestionarului facut pe aplicatie reiese ca suntem dispusi sa adormim la volan ne putem programa la medic si consultatia este gratuita. Pentru tratament trebuie cumparata o masca de unica folosinta care costa 400 lei (reinnoita la 1-2 ani) si mai trebuie inchiriat un aparat, care are o durata de viata de 3 sau 5 ani, contra unei sume de 100 lei pe luna. Daca cumparam aparatul pretul este in jur de 800 de euro. Media de tratament este in 3 si 6 luni.

Noi directive privind acordarea permiselor auto din 2016

De la 31 decembrie 2015, conform unei ordonante venite de la Parlamentul European toti soferii care au sindrom de apnee in somn nu mai au voie sa isi reinnoiasca permisul de conducere. Cum va afla Politia care sunt soferii care au acest sindrom inca nu se stie. Teoretic in fiecare an circa 200.000 de soferi ar trebui sa ajunga in laboratoare pentru a fi diagnosticati, insa in Romania spitalele nu au inca aparate pentru diagnosticare.

Consecintele Sindromului de Apnee in somn include: somnolenta diurna, depresie, iritabiliate, probleme sociale si familiale, disfunctii sexuale, dificultati de concentrare, probleme de memorie, precum si un numar crescut de accidente rutiere cauzate de atipirea la volan. Somnolenta a fost asociata in 31-41% din accidentele majore ale vehiculelor comerciale (soferi profesionisti).

Conform directivei 2014/85/UE a Comisiei din 1 iulie 2014 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere, numeroase studii si cercetari publicate recent confirma ca sindromul de apnee in somn de tip obstructiv este unul dintre cei mai mari factori de risc a accidentelor auto.

Statele membre ale Uniunii Europene vor integra urmatoarele reglementari: Statele membre adopta si publica, pana la 31 decembrie 2015 cel tarziu, actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunica Comisiei textul acestor acte.

Drept urmare Sectiunea 11 („Afectiuni Neurologice”) din anexa III la Directiva 2006/126/CE se inlocuieste si cu urmatorul text:

  • 11.3. Candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv se supun unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere. Acestia pot fi sfatuiti sa nu conduca pana la confirmarea diagnosticului.
  • 11.4. Permisele de conducere pot fi eliberate candidatilor sau conducatorilor auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care dovedesc ca isi controleaza afectiunea in mod corespunzator, ca respecta un tratament adecvat si ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveste somnolenta, daca este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat.
  • 11.5. Candidatii sau conducatorii auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care urmeaza un tratament trebuie sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la intervale care nu depasesc trei ani pentru conducatorii auto din grupa 1 si un an pentru conducatorii auto din grupa 2, pentru a stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul si mentinerea unei vigilente adecvate.

Omul petrece aproximativ un sfert din viata dormind, iar un somn sanatos si odihnitor este indispensabil pentru functionarea optima a organismului. Apneea este o intrerupere temporara a respiratiei. Persoanele care sufera de sindromul de apnee in somn (SAS) se opresc in mod repetat din respirat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde si un minut sau chiar mai mult. Aceste intreruperi produc o scadere a cantitatii de oxigen din sange, fapt ce poate provoca grave complicatii sau chiar moartea.

Aplicatia Help!Snoring are ca scop informarea si testarea persoanelor care sufera de tulburari ale somnului precum si recomandarea de a consulta un medic in cazul in care rezultatele indica risc de prezenta a sindromului de apnee in somn. Aplicatia se adreseaza tuturor persoanelor care sufera de oboseala, somnolenta diurna, tulburari de concentrare.

Sursa foto: PathDoc/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri