Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) cere CNADNR si Ministerului Transporturilor sa opreasca aplicarea incepand de marti a masurii CNADNR de a nu mai permite plata rovinietei la terminale automate neasistate si de a accepta doar terminalele asistate de operator uman.

"Incepand cu marti, 13 octombrie 2015, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) doreste sa limiteze posibilitatea distribuitorilor de roviniete de a incasa contravaloarea rovinietelor prin intermediul terminalelor/masinilor automate de procesare plati numerar/electronice neasistate. Este cunoscut ca aceste servicii includ plati numerar, portofel electronic, vouchere preplatite, carduri debit, carduri credit, chiar cecuri electronice, sau plati bancare prin direct debit, transfer sau transfer instant (in timp real) bazate pe online banking. CNADNR doreste sa promoveze in mod discriminatoriu terminalele/masinile de procesare plati strict numerar asistate de operator uman si sa le excluda pe cele automate neasistate cu procesare numerar, portofel electronic, carduri debit/credit si vauchere si bonuri valorice preplatite", se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania, citat de Mediafax.

CNADNR intervine astfel cu practici neconcurentiale in zona distribuirii de roviniete, in vederea crearii unui avantaj anumitor distribuitori, noteaza UNTRR. "Avand in vedere ca CNADNR nu este autoritate de reglementare pentru modalitati de plata pe teritoriul Romaniei, orice reglementare in acest sens nu poate veni decat printr-un cadru legal elaborat de o autoritate care are conform legii drept de reglementare in acest domeniu, aprobat si publicat conform tehnicii legislative existente. Nu am identificat nicio limitare legala la nivel european de utilizarea terminalelor/masinilor automate de procesare plati numerar/electronice neasistate", afirma transportatorii.

Potrivit UNTRR, Consiliul Concurentei a fost sesizat despre "aspectele prin care CNADNR introduce masuri necuncorentiale in vederea favorizarii unor distribuitori de roviniete". De asemenea, asociatia transportatorilor a cerut Bancii Nationale a Romaniei si Ministerului Finantelor Publice sa faca precizarile necesare din care sa rezulte daca CNADNR are vreun temei legal pentru promovarea anumitor sisteme de plata si pentru interzicerea/limitarea altora.

"Tehnologiile moderne si nevoia de eficientizare au impus terminalele/masinile automate de procesare plati numerar/electronice neasistate atat in cadrul bancilor, cat si in alte domenii, inclusiv vending produse. Pentru 2025 Mercedes a anuntat camionul autonom, Google mai curand masina fara sofer, iar CNADNR protejeaza sistemele invechite! Nu stim cine are de castigat din aceasta abordare, dar stim ca CNADNR limiteaza dreptul de libera alegere al cetatenilor care sunt ghidati spre anumite metode de plata. Solicitam Ministrului Transporturilor, noului director general al CNADNR, sa nu permita aplicarea acestor masuri care distorsioneaza concurenta", se arata in comunicat.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta si apolitica, fondata in 1990, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 14.000 membri - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri