Comisia Europeana a anuntat marti ca vrea rapid clarificarea amplorii practicii Volkswagen de manipulare a testelor de poluare ale automobilelor diesel, la o zi dupa ce Agentia de Protectie a Mediului din SUA a extins acuzatiile in scandalul emisiilor, relateaza Reuters, citata de Mediafax.

Potrivit EPA, Volkswagen s-a folosit de dispozitive ilegale pentru influentarea rezultatelor testelor de poluare aplicate motoarelor diesel V6 de 3 litri, utilizate mai ales la modele Porsche si Audi. "Dorim rapid claritate, dar este la fel de important sa avem o imagine completa", a declarat intr-un comunicat Lucia Caudet, purtator de cuvant al Executivului UE.

Comisia a invitat toate tarile membre UE care au aprobat automobilele VW ca fiind conforme cu legislatia comunitara sa faca toate investigatiile necesare si sa raporteze informatiile obtinute. Agentia de Protectie a Mediului din SUA a trimis luni o notoficare Volkswagen de incalcare a legii, in care a identificat mai multe modele SUV si un sedan mare, echipate cu motoare diesel de 3 litri.

Notificarea este a doua primita de VW de cand agentia a dezvaluit pentru prima oara neregulile, in luna septembrie, si se refera la circa 10.000 de automobile diesel comercializate deja in SUA, incepand cu modelele 2014. De asemenea, notificarea se refera si la un numar neprecizat de modele 2016.

Automobilele afectate de notificare includ pentru prima oara un model Porsche, respectiv SUV-ul Porsche Cayenne 2015, Volkswagen Touareg 2014, precum si modelele Audi A6 Quattro 2016, A7 Quattro, A8, A8L si Q5. Un purtator de cuvant al VW a respins acuzatiile EPA, afirmand ca producatorul auto nu a instalat un soft care sa insele testele de poluare pe niciunul din vehiculele identificate.

Dezvaluirea a dus la blocarea planurilor VW de a comercializa unele modele 2016 in SUA. Nu exista inca vreo dovada ca acel dispozitiv, despre care directorul VW pentru operatiunile din SUA a vorbit in timpul audierii sale in Congres, in octombrie, este capabil sa insele testele de poluare.

Volkswagen a retras o solicitare adresata EPA de a certifica acele vehicule, dupa dezvaluirea dispozitivului, a afirmat seful VW SUA in timpul audierii. Un purtator de cuvant al Volkswagen a declarat ca producatorul auto nu intentioneaza sa opreasca vanzarile modelelor afectate asa cum a procedat cu cele 482.000 de vehicule diesel despre care a recunoscut in septembrie ca au instalate softuri care manipuleaza testele de poluare.

EPA a reamintit Volkswagen ca este ilegal sa produca, comercializeze sau sa ofere spre vanzare un vehicul care are instalat un dispozitiv de aparare, a spus un purtator de cuvant al agentiei. Reprezentantii EPA sunt in contact cu cei ai Departamentului de Justitie, in investigatia impotriva producatorului auto german.

Noile acuzatii sporesc presiunile asupra Volkswagen, care este investigat de autoritatile de reglementare si de justitia din SUA si Europa. Scandalul a dus la demisia directorului general Martin Winterkorn, iar grupul a alocat 6,5 miliarde de euro in trimestrul trei pentru acoperirea unei campanii de rechemare in service a circa 11 milioane de vehicule la nivel mondial pentru eliminarea softului ilegal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri