Uber, aplicatia mobila de taximetrie care a intrat in februarie pe piata romaneasca, le propune soferilor sa colaboreze sub forma de SRL sau PFA si ii stimuleaza cu un bonus de 800 de lei daca pana pe 4 decembrie completeaza tot procesul si se inregistreaza in scopuri de TVA intracomunitar in Romania.

UBER emite o factura scutita de TVA in Olanda, iar beneficiarul din Romania va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA daca nu este deja inregistrat ca platitor de TVA obisnuit si in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Inregistrarea in scopuri de TVA intracomunitar se face prin depunerea declaratiei 091 “Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/ Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii” la registratura organului fiscal unde contribuabilul isi are sediul activitatii economice.

Pentru o activitate profitabila adresata unor consumatori finali persoane fizice si nu companii este mai avantajos statutul de neplatitor de TVA.

Impozitele datorate de soferii Uber ca PFA sau SRL de la 1 ianuarie 2016

  • ca PFA: 16% impozit pe venit, 10,5% CAS si 5,5% CASS (asigurare de sanatate) – baza de calcul este venitul net
  • ca SRL, microintreprindere: 3% impozit pe venit (venitul integral), iar dupa inchiderea anului 5% impozit pe venit, 5,5% CASS (asigurare de sanatate)

Ce spun soferii Uber despre aceasta modificare

Unul dintre soferii Uber chestionat de wall-street.ro a declarat ca noile modificari si recomandarea de a deveni PFA sau SRL ii ajuta usor, in contextul in care pot astfel sa isi deduca o parte din costurile de intretinere, insa serviciul pare sa devina tot mai putin atragator pentru soferi.

"Ca PFA sau SRL poti sa iti deduci unele cheltuieli si probabil ne vom creste astfel veniturile cu 10%, dar nu compenseaza reducerea extrema a bonusurilor. Uber a scazut rapid bonusurile, desi ma asteptam sa le mentina macar un an ca sa formeze un nucleu dur de soferi profesionisti. Pentru mine nu mai merita acum sa fac Uber si cred ca in 2 luni renunt", a recunoscut un sofer Uber.

Cat castiga un sofer Uber care incaseaza 4.000 lei/luna

Venit/cheltuieli

SRL, micro, neplatitor TVA, fara
salariat

PFA

venit

4000 lei

4000 lei

Cheltuieli (benzina, asigurare, impozit, service)

1000 lei

1000 lei

Serviciu UBER

800 lei

800 lei

TVA Servicii intracomunitare (24% din serviciile UBER, respectiv 24% din 20% din venituri, adica 4,8% din venituri)

192 lei

192 lei

Profit/Venit net

2008 lei

2008 lei

Taxe pe venit

120 lei

643 lei

Impozit pe dividende

198 lei

0

Castig net sofer Uber

1690 lei

1365 lei

Sofer Uber ca SRL cu un angajat: castigul net va fi de 1.348 lei (pentru salariul minim pe economie va mai plati taxe salariale 513 lei, va diminua impozitul pe venit cu 40 de lei impozitele pe dividende cu 131 lei, rezultand un efort fiscal net de 342 lei).

Cheltuielile deductible la calculul impozitului datorat de PFA pot fi: combustibil, intretinere auto, asigurare auto, costul serviciului prestat de Uber.

In Romania, precum si in multe alte state din Europa, legislatia interzice transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism fara a detine pentru acesta autorizatie de taxi valabila, deci si Uber. Amenda este intre 1.000 si 5.000 de lei.

Sharing economy in .ro: bun venit, Uber si Airbnb!

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri