Procedura de radiere a unui autoturism in momentul vanzarii se face rapid, in cel mult o ora, daca nu este aglomerat la Directia Taxe si Impozite Locale de care apartineti cu adresa de domiciliu sau la Primarie daca masina este inregistrata intr-o localitate din afara Capitalei.

Radiere fiscala: declaratii si taxe

In Bucuresti, fiecare sector are la Directia Taxe si Impozite Locale birouri xerox, care fac si acte auto. Vanzatorul masinii ar trebui sa fie insotit de cumparator la un birou de acte auto pentru a face un contract de vanzare-cumparare si o fisa de inmatriculare, plus cateva copii pentru cartea masinii si cartile lor de identitate.

Dupa ce actele sunt completate si semnate de cei doi, vanzatorul isi ia un bon de ordine la un consultant fiscal auto si doua formulare pentru a le completa pana ii vine randul la ghiseu (Declaratia pentru scoaterea din evidente a mijlocului de transport si cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala). Vanzatorul mai are de platit la casierie si o taxa eliberare certificat fiscal in valoare de 4 lei.

In Bucuresti, Directia Taxe si Impozite Locale din sectorul 1,3 si 4 iti vor da pe loc fisa fiscala, in timp ce sectoarele 2, 5 si 6 peste doua zile. Aceasta procedura se numeste radiere fiscala si din acel moment vanzatorul a scapat de orice obligatie fata de stat in privinta masinii.

Radierea din circulatie a unui autoturism: acte necesare

Radierea din circulatie a unui autoturism nu se mai efectueaza in cazul vanzarii/schimbarii proprietarului decat in cazul casarii, furtului, exportului sau retragerii definitive din circulatie daca se face dovada parcarii intr-un spatiu adecvat dovedit cu acte.

Acte necesare pentru radierea din circulatie: cerere de radiere, documentul care dovedeste motivul radierii (dovada dezmembrarii la REMAT/documentul care atesta exportul vehiculului), fisa de inmatriculare, certificatul fiscal, certificatul de radiere completat in trei exemplare, C.I copie si original, numerele masinii, talonul in original, CIV-ul masinii in original si copie.

Obligatiile cumparatorului masinii dupa radierea fiscala

Cumparatorul ar trebui sa mearga in 30 de zile la Directia Taxe si Impozite Locale de unde apartine cu adresa din buletin si sa declare masina pentru plata impozitului, precum si sa o inmatriculeze la DRPCIV pe numele lui. Daca cumparatorul nu face asta va fi sanctionat contraventional, odata de Directia Taxe si Impozite Locale care vede data cand vanzatorul a radiat masina si a doua oara de politie daca este oprit in trafic (6-8 puncte). Politia va afla de pe talonul masinii unde scrie instrainat catre .. la data .., cand a fost cumparat autoturismul. Vanzatorul masinii are obligatia sa completeze pe spatele talonului cu numele cumparatorului si sa semneze.

Procedura de radiere a autoturismului

Vanzatorul masinii, dupa trecerea termenului de 30 de zile, poate depune la DRPCIV o copie dupa contractul de vanzare-cumparare si o declaratie scrisa de mana in care precizeaza ca a instrainat masina. Aceasta procedura il va scapa pe vanzator de eventualele neplaceri, precum amenzi care vor veni pe numele lui daca cumparatorul nu s-a trecut in actele masinii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri