Asa cum aflam dintr-un raport realizat de World Health Organization, in fiecare an, aproximativ 1.2 milioane de oameni isi pierd vietile in accidente de masina si alte 50 de milioane sunt raniti pe tot globul. Estimarile spun ca in urmatorii 20 de ani, cifrele vor creste cu 65% daca nu luam in considerare condusul preventiv. Iar condusul preventiv presupune sa tinem cont de factori pe care nu putem sa ii controlam, precum soferii agresivi, neatenti sau ignoranti.

Indiferent cine declanseaza un accident, exista sanse ca vinovatul sa incerce sa scape de raspundere cat mai usor, sau chiar sa paraseasca locul faptei. Daca iti doresti sa detii controlul complet asupra deplasarilor tale, afla cum iti poate schimba viata de participant la trafic solutia folosita de tot mai multi soferi cu experienta.

Cum poti controla, ca sofer, ce ti se intampla in trafic?

Camerele video auto incep sa fie utilizate in trafic de tot mai multi soferi pentru a inregistra un eventual accident sau alte evenimente de pe carosabil. Politistul poate intocmi un proces verbal pe baza acestor dovezi, dar daca invinuitul face contestatie si se ajunge in sala de judecata, atunci secventele video pot fi respinse, intrucat nu sunt realizate cu un aparat omologat. Cum sa profiti, insa, de inregistrare?

Din zece accidente usoare, patru ajung sa fie rezolvate la politie din cauza neintelegerilor dintre soferii implicati. Ca sa eviti o astfel de situatie, invoca aceasta pierdere inutila de timp si tine cont de faptul ca politistul care face procesul verbal la fata locului poate decide cine este vinovat pe baza inregistrarii video. Iar conflictul se poate incheia pasnic si, mai ales, rapid. In plus, anumite companii de asigurari considera relevante probele video si poti obtine despagubiri in caz de accident.



Ce poti inregistra cu o camera video de bord?

Asa cum observa si editorii de pe cameras.reviewed.com, exista mai multe tipuri de actiuni care pot fi surprinse cu ajutorul unei camera de bord:

- tamponari ale tale sau ale masinilor din fata ta : inregistrarea poate pune punct unei dispute, unui blocaj in trafic, sau poate da informatii pretioase despre autovehiculul care a parasit locul faptei.

- violenta in trafic - soferi care coboara din masina si ataca alti soferi, pietoni sau ciclisti , politia va fi incantata sa primeasca o astfel de inregistrare, la fel si victima.

- abuzuri ale politistilor; nu uita ca agentii de la politia rutiera ar trebui sa lucreze in favoarea soferilor, nu invers; abuzul in serviciu sau solicitarea de spaga, poate fi denuntata.

- amintiri din vacantele cu masina si inregistrari ale activitatilor in aer liber, folosind camera ca pe un aparat video portabil.




Ce spun soferii care detin o astfel de camera de bord despre experienta condusului?

Eugen, taximetrist in Constanta, spune ca o astfel de tehnologie il face sa se simta in siguranta in fiecare zi de munca: „Este extraordinara aceasta camera pentru un taxi, eu am un MCV si o folosesc atat in timpul serviciului cat si cand masina e parcata. Ambele camere sunt utile si ma ajuta atat in caz de accidente sau sicane in trafic dar si daca am ceva probleme cu clientii. Camera o tin non-stop pornita in inregistrare cu ecranul stins ca sa nu isi dea seama clienti. O astfel de camera de masina este extraordinara pentru orice taximetrist.“

Catalin recomanda tuturor soferilor sa isi instaleze o asemenea camera, din perspectiva controlului pe care il ai asupra intamplarilor din trafic: „Recomand orice camera pentru masina deoarece sunt o gramada de nebuni si nesimtiti pe soselele romanesti. Imaginati-va ca nu sunteti in masina si cineva da cu spatele si va sparge farul, dupa care fuge; cu o astfel de camera puteti afla exact cine v-a lovit masina, uitandu-va pe inregistrare la numarul de inmatriculare sau la chipul faptasului. Este o camera care filmeaza atat in fata masinii cat si in spatele ei. Nu este scumpa si iti ofera in schimbul pretului strictul necesar unei camere de acest fel. Filmarile vin cu data si ora pe ele, iar eu am pus-o sa filmeze atunci cand detecteaza miscare ca sa nu imi umple cardul aiurea “

Pe piata exista si camere video retrovizoare concepute pentru montarea in spatele masinii, cu rolul de a usura parcarile dificile, dar si pentru protectia in trafic si securitatea autovehiculului. Acestea sunt dotate cu leduri infrarosii care usureaza vederea pe timp de noapte chiar daca luminile masinii nu sunt pornite. Pentru redarea imaginilor, se pot folosi orice ecrane multimedia compatibile cu un cablu AV. Cata, sofer, explica cat de eficienta poate fi o astfel de camera intr-o masina: „Am cumparat mai multe bucati pentru niste autoutilitare, vreau sa spun ca se vede foarte bine, insa cel mai incantat am fost de unghiul foarte mare, cred ca e chiar mai mult de 120 de grade cat scrie in descrierea produsului“.


De ce trebuie sa tii cont daca vrei ca fiecare deplasare si stationare sa fie supravegheata cu o camera auto?

Daca ai ajuns la concluzia ca o camera video pentru masina te va face sa ai deplasari mai linistite, e bine sa tii cont de niste detalii inainte sa alegi una. Optiunea de a salva filmarea in caz de incident e foarte folositoare; te ajuta sa salvezi o parte din filmare in alta locatie pentru a evita suprascrierea si pentru a ramane cu o dovada in cazul in care se intampla ceva neplacut. Alt aspect important pe care trebuie sa il urmaresti este tehnologia WDR; aceasta ii permite camerei sa inregistreze imagini de buna calitate in orice conditii de lumina. Intunericul ori lumina foarte puternica iti pot sabota surprinderea clara a elementelor care fac diferenta intr-un accident si, fara ea, te poti alege cu o investitie inutila.

Indiferent de motivele pentru care iti doresti o camera video pentru masina - siguranta, control, exercitarea functiei de bun cetatean sau, pur si simplu, inregistrarea unor momente din viata ta, e important sa stii ce fel de camera iti va satisface cel mai bine nevoia. Despre calitatile tehnice ale camerei de bord potrivite nevoilor tale, poti afla mai multe pe spy-shop.ro, de la specialisti in sisteme de supraveghere.

Sursa foto: dollarphotoclub.com, picjumbo.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri