Ministerul Transporturilor a fost anul trecut institutia cu cea mai mare neexecutie a bugetului - 3 miliarde de lei nefolositi in 2015, a declarat Dragos Paslaru, consilier al primului ministru, la colocviul "Cresterea economica potentiala".

Bugetul consolidat a incheiat anul 2015 cu un deficit de 1,47% din PIB (10 mld. lei). Pana a se ajunge aici insa statul a cheltuit in ultima luna din an 2,2% din PIB (15 mld. lei) peste veniturile din aceasta decembrie, trecand, astfel, de la un excedent de 0,7% din PIB (5,2 mld. lei) la un deficit de 10 miliarde de lei. Excedentul la 11 luni a fost obtinut, in buna masura, prin neexecutarea cheltuielilor de investitii. La 11 luni, cheltuielile totale de investitii erau de doar 26 miliarde de lei, fata de un program anual de 45 mld. lei. Pe ultima luna s-a mai recuperat ceva, dar important pe ce s-au cheltuit banii, scrie ZF, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Dragos Paslaru, Ministerul Transporturilor, care gestioneza fondurile pentru infrastructura, nu a cheltuit anul trecut 3 miliarde de lei din fondurile alocate. Acest lucru inseamna un sfert din bugetul alocat initial.

“Nu exista (in administratie – n.red.) niciun fel de gandire privind secventialitatea proiectelor”, a explicat Paslaru. “Ne-am concentrat foarte mult pe unde sa treaca autostrada sau calea ferata si nu ne-am gandit la secvetinalitate - cine, cand cum, care sunt pasii. Gandim pe zece ani un proiect dar nu-l gandim pe stadii de executie, de constructie, de finantare.” Potrivit consilierului primului ministru, lumea are impresia ca noi nu avem bani din aceasta cauza nu se fac autostrazi

“Problema nu este de finantare. BEI ne da 6 mld. euro pentru infrastructura cu dobanda aproape de zero. (...) Mergem asa din ignoranta si pentru ca nu exista nicio presiune de jos in sus care sa determine mai multa coerenta. Romania este o tara usor de cumparat cu paine si circ", a aratat el.

Paslaru mai spune ca 30% din bugetul total al statului “sunt bani dati aiurea”. “In Botosani hartia igenica (cumparata de institutii – n.red.) este de 30 de ori mai scumpa decat in Bucutesti, aceasta este risipa banului public.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri