Productia de motoare a "explodat" anul trecut la Mioveni, marcand un avans de peste 30%, potrivit datelor grupului Renault, pe masura ce francezii au inregistrat o cerere tot mai mare pentru motoarele de 0,9 litri turbo pe benzina, produse exclusiv in Romania.

Spre comparatie, productia de masini a Dacia a crescut in 2015 cu numai 0,2%, la circa 339.000 de unitati, uzina fiind afectata de o serie de intarzieri de livrare a unor componente in luna octombrie, potrivit ZF, conform Mediafax.

"In anul 2015 Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia a produs aproximativ 436.000 de motoare, din care 88% au mers la export", au spus reprezentantii Group Renault Romania.

Cu un pret mediu de 1.000 de euro per motor, valoarea productiei de anul trecut este de 436 mil. euro. Pe langa motorul 0,9 TCe 90 CP in trei cilindri, pe benzina, se mai produc si vechile motoare de 1,4 si 1,6 litri cu opt supape, care insa nu mai echipeaza modelele Dacia pentru Europa.

Spre comparatie, in 2014 se produceau 332.653 de motoare. Tot anul trecut Dacia a demarat exporturile de motoare si catre Mercedes-Benz, in conditiile in care noile modele smart, brandul de masini de oras al Daimler, sunt realizate pe aceeasi platforma tehnica cu Renault Twingo si dispun de acelasi motor de 0,9 litri TCe produs si in Romania.

Pana in luna septembrie a anului trecut si incepand cu anul 2012, Dacia a produs la Mioveni 500.000 de motoare Energy TCe 90. Compania a marcat in iulie fabricarea motorului cu numarul 500.000. Acesta echipeaza modele Dacia Logan, Logan MCV, Sandero si Sandero Stepway, dar si autovehicule din gama Renault (Clio IV, Twingo). TCe 90 se mai fabrica si la uzina Renault din Valladolid, Spania.

O mare parte dintre piesele integrate (carterul de distributie, semela, capacul chiulasa, carterul cilindri, capacul palier, volanta si arborele cotit) sunt realizate la Dacia. Uzina de la Mioveni a fost prima uzina din cadrul grupului, la nivel mondial, care a produs acest motor, incepand din iulie 2012. In prezent, linia de fabricatie este adaptata pentru o capacitate de 450.000 de unitati pe an. Propulsorul TCe 90 cantareste cu 15 kg mai putin decat un motor de putere echivalenta si are un consum scazut de combustibil (5,8 l/100 km, in ciclu urban, si 4,6 in ciclu extra-urban).

Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia este cea de-a doua uzina situata pe platforma industriala de la Mioveni (alaturi de Uzina Vehicule Dacia) si prima uzina me¬canica din cadrul Grupului Renault in lume din punctul de vedere al diversitatii proceselor.

Uzina are 3.900 de angajati, din care 27% femei. in cele patru departamente de fabricatie ale Dacia sunt produse piesele brute din aluminiu, se asambleaza motoarele si cutiile de viteze, se monteaza puntile fata si spate, osiile si cadrele GMP (grup moto propulsor) pentru vehiculele din gama Dacia, Renault si Nissan asamblate la Mioveni si in alte uzine din lume.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri