Regulile si transparenta prevazuta de Directiva Solvabilitate II vor sustine si reconstructia pietei asigurarilor obligatorii auto, care a ramas prea mult timp neperformanta, a declarat miercuri presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, intr-o conferinta de presa.

"Anul 2016 este un an de tranzitie din perspectiva Solvabilitate II, de ajustare cantitativa si calitativa. E un mecanism de reglare a indicatorilor financiari. Nu mai exista un impact major la nivel de capitalizare. Solvabilitate II inseamna reguli uniforme la nivel european. Regulile si transparenta vor sustine si reconstructia pietei de RCA, ramasa prea mult timp neperformanta. Este un proces de maturizare a pietei si de raspundere a fiecaruia", a spus Negritoiu, intr-o conferinta organizata de ASF si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), conform Mediafax.

El a punctat ca majorarea tarifelor la RCA nu are legatura cu cerintele Solvabilitate II.

"Nu trebuie sa interpretati cresterea primelor ca au legatura cu Solvabilitate II, ci mai degraba cu asezarea regulilor jocului. Ea vine sa raspunda unor preocupari din piata ale asiguratilor, in principal, cu privire la regulile jocului, cu privire la transparenta si informare corespunzatoare", a precizat presedintele ASF.
Misu Negritoiu a afirmat ca piata asigurarilor este masiv dependenta de cele auto, iar acest lucru ar trebui sa se schimbe prin lansarea de produse variate.

"Avem o piata masiv dependenta de asigurarile auto. Din asigurarile generale, RCA-urile au reprezentat 47%. Trebuie sa diversificam produsele de asigurare si sa dezvoltam asigurarile facultative, nu doar in domeniul auto, ci si imobiliare, sanatate si asa mai departe", a completat Negritoiu.

In acest an, presedintele ASF se asteapta sa fie adoptata legea asigurarilor obligatorii auto.
"Mai avem de facut doua legi: legea asigurarilor obligatorii auto, pe care sunt convins ca o vom scoate anul acesta, si o lege care transpune directiva privind distributia, care sa contribuie mult mai mult la diversificarea distributiei de produse de calitate", a mai spus Negritoiu.

Seful autoritatii considera ca implementarea directivei Solvabilitate II reprezinta un eveniment istoric, nu doar pe piata romaneasca, ci si pe cea europeana.

"Solvabilitate II vine intr-un moment cum nu se poate mai potrivit, prin statuarea unor principii si reguli sanatoase, cu bataie pe termen mediu si lung pe o piata marcata de materialitate. Vestea buna e ca incepem aplicarea noului regim intr-o piata care a revenit pe crestere in 2015", a explicat Negritoiu.

El a afirmat ca problemele cu care s-au confruntat diferite societati de asigurare in ultimii ani nu au fost determinate de aplicarea directivei Solvabilitate II, ci de cea a Solvibilitate I.

"Framantarile pe care le-am avut si inca le avem in piata in niciun caz nu sunt determinate de Solvabilitate II. Ajustarea pe care o parcurgem si azi are legatura cu Solvabilitate I. Industria este pregatita din punct de vedere financiar. Recapitalizarile care au loc acum, programele de redresare financiara, dar si inceperea unor cazuri de rezolutie au legatura aproape exclusiv cu Solvabilitate I. Poate ca ea ar fi trebuit sa aiba loc in urma cu vreo zece ani", a subliniat Negritoiu, care sustine ca directiva Solvabilitate II ar trebui aplicata in scoli, pentru ca este "un manual, aproape ca nu mai ai nevoie de cursuri universitare", a precizat Negritoiu.

Presedintele ASF crede ca, in 2018, piata asigurarilor din Romania va fi bine reglementata, iar probleme precum intarzierile la plata despagubirilor vor disparea.

"Eu cred ca in 2018 piata asigurarilor va fi pe pilot automat. Noi avem obiective strategice pana in 2018 precum plata activa a daunelor sa nu mai fie un eveniment, piete sanatoase. Cam acestea sunt obiectivele", a conchis Negritoiu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri