Verifica numarul de telefon in Google

Verifica numarul de telefon in Google

Primul lucru pe care trebuie sa il faci inainte sa suni un vanzator de masini second-hand este sa cauti in Google numarul lui de telefon. Daca sunt mai multe autoturisme de vanzare pe persoana fizica inseamna ca ai dat de un intermediar de masini.

Sursa foto: Prathan Chorruangsak / shutterstock.com

Intreaba daca este proprietar in cartea masinii

Intreaba daca este proprietar in cartea masinii

Toti intermediarii de masini trec in anunt ca sunt proprietari. Teoretic au dreptate. Au cumparat masina, deci sunt proprietari, chiar daca pentru putin timp. Intreaba vanzatorul daca figureaza in cartea masinii si de cat timp o are.

Sursa foto: Syda Productions / shutterstock.com

Cere VIN si verifica-l la un service al marcii

Cere VIN si verifica-l la un service al marcii

Cere prin telefon VIN-ul (vehicle identification number) si verifica-l la un service al marcii respective. Astfel vei afla daca apar reparatii din accidente sau cand a fost facuta ultima revizie.

Sursa foto wavebreakmedia / shutterstock.com

Carte service

Carte service

Intreaba de cartea service a masinii. Chiar daca samsarii de masini le falsifica, poti verifica la service-ul care apare pe stampila daca autoturismul chiar a trecut pe acolo.

Sursa foto: Francesco83 / shutterstock.com

Accidente

Accidente

Tot la telefon poti intreba daca sunt elemente vopsite pe masina respectiva. Un element revopsit nu este neaparat un motiv sa nu cumperi masina, ci mai degraba sa negociezi la pret si sa o verifici la un service.

Sursa foto: loraks / shutterstock.com

Anul de fabricatie al geamurilor

Anul de fabricatie al geamurilor

Daca a trecut testul telefonic, mergi sa vezi masina, recomandat intr-un spatiu cat mai deschis cum ar fi parcarea unui centru comercial. Nu te intalni in spatele blocului, pentru ca este putin spatiu si este mai intunecat.

In primul rand, citeste pe geam, jos, in partea dreapta, in ce an a fost fabricat. Unii samsari folosesc usi din dezmembrari la culoare, dar este putin probabil ca anul de fabricatie al geamului sa coincida cu restul de pe autoturism.

Pe fiecare geam apare o singura cifra si cateva puncte. Cifra reprezinta anul, iar punctuletele luna. De exemplu, patru puncte urmate de cifra 2 inseamna ca geamul este din aprilie 2012. Daca masina este din 2011 iti dai seama ca geamul a fost schimbat (la marca BMW nu se aplica, in rest toate marcile au geamurile inscr'+'iptionate).

Sursa foto: IAKOBCHUK VIACHESLAV / shutterstock.com

Vopseaua

Vopseaua

Verifica din mai multe unghiuri daca sunt diferete de nuanta. Daca masina a fost revopsita vei observa cu siguranta. Ridica inclusiv capota si verifica pe contraaripi daca este vopsea noua sau daca bara de metal din dreptul radiatorului, care are rol de protectie in caz de accident, este noua.

Apoi, la portbagaj, verifica in dreptul rotii de rezerva daca este vopsea mai lucioasa. Cea din fabrica este mata si este imposibil de imitat. Deschide usile si fii atent la balamale, de regula pe ele mai raman urme de vopsea.

Sursa foto: View Apart / shutterstock.com

Centurile de siguranta

Centurile de siguranta

In caz de accident, daca impactul declanseaza airbag-urile atunci si centurile de siguranta trebuie schimbate. Pe centurile de siguranta este trecuta o eticheta, in partea de jos, la baza scaunului, pe care scrie anul fabricatiei. Daca data de pe eticheta nu coincide cu anul de fabricatie al masinii si este un an mai nou, inseamna ca autoturismul a trecut printr-un accident serios, airbag-urile au sarit, iar centurile au fost schimbate.

Samsarii vor schimba centurile si vor taia cu lama aceste etichete.

Sursa foto: wavebreakmedia / shutterstock.com

Veridicitatea informatiilor din anunt

Veridicitatea informatiilor din anunt

Samsarii de masini pun de regula in anunt un an mai nou si dotari in plus. Asa ca verifica la masina daca informatiile din anunt sunt adevarate.

Sursa foto: Corepics VOF / shutterstock.com

Anvelope

Anvelope

Anvelopele sunt si ele foarte importante cand cumparam o masina rulata. Daca acestea sunt foarte uzate, atunci va trebui sa suporti o cheltuiala in plus. Un set de patru anvelope noi costa peste 250 de euro in functie de dimensiuni.

Intermediarii de masini schimba uneori anvelopele cu altele mai mici sau mai mari. Verifica daca dimensiunea anvelopelor coincide cu talonul sau cartea masinii. O alta dimensiune de anvelope nu este acceptata de RAR la ITP, iar in caz de accident vei lua amenda chiar daca intamplarea nu a fost din vina ta.

In concluzie, nu trebuie sa iti fie frica sa cumperi masini second-hand de la persoane fizice, trebuie doar sa selectezi atent vanzatorul si sa verifici autoturismul intr-un service al marcii respective.

Sursa foto: BlueSkyImage / shutterstock.com