Peste 45% din accidentele soldate cu o dauna asupra automobilului sunt inregistrate in parcare si au autor necunoscut, reiese dintr-un studiu al Business Lease, companie care are o flota de peste 3.200 de masini.

Potrivit Business Lease, in primele 4 luni, 72% dintre cererile de dauna din intreaga flota auto au fost inregistrate in Bucuresti, urmat de Cluj Napoca si Galati, fiecare cu cate 4%.

„Analizam constant cauzalitatea daunelor asupra automobilelor de flota in cele sase tari in care suntem prezenti pentru a putea sfatui mai bine clientii asupra modalitatilor de reducere a acestor incidente si bineinteles a costurilor aferente, urmarind filosofia Better Care a Business Lease. Spre exemplu, in Romania, avem circa 45% din daune inregistrate in parcare, cu autor necunoscut, in timp ce in Olanda doar una din 10 masini este lovita in parcare”, a explicat Philip Aarsman, managing director Business Lease Romania.

Un studiu similar realizat in Olanda, tara de origine a Business Lease, are ca sursa analiza a 44.457 de cereri de dauna inregistrate in anul 2015 de catre utilizatorii automobilelor companiei.

Accidente rutiere frecvente: avariile laterale

O parte semnificativa a daunelor a fost consemnata la nivelul lateral al automobilelor, astfel ca 36% dintre acestea sunt de fapt indoituri sau julituri ale portierelor si aripilor laterale. Avariile spate si cele frontale urmeaza in clasament cu un procent egal de 23%.

„Multe dintre aceste avarii au loc parcare, fie din cauza autorilor necunoscuti fie din neatentie in momentul gararii automobilului de catre sofer, moment in care sunt acostate obstacole delimitatoare a parcarii sau chiar carucioare de cumparaturi. Multe dintre avarii sunt inregistrate in parcarile centrelor comerciale”, mai spune managerul.

O dauna la o masina de flota aduce costuri suplimentare reparatiei. „De multe ori utilizatorul nu realizeaza ca pe langa dauna in sine si costurile aferente exista si alte costuri ascunse, precum costul imobilizarii automobilului sau cel al masinii de inlocuire”, a spus Philip Aarsman.

Studiul Business Lease asupra celor 3.200 de automobile din flota administrata ne aduce si o privire de ansamblu asupra starii drumurilor din Bucuresti si din Romania, din moment ce 11% din avarii sunt asupra parbrizelor, din cauza impactului cu pietre aruncate de rotile masinilor din trafic.

Conducatorii auto de sex feminin din Romania sunt mai precauti in utilizarea automobilelor de serviciu, astfel ca numarul avariilor inregistrate din vina proprie este de trei ori mai mic decat numarul accidentelor raportat de catre barbati. Situatia din Romania este invers proportionala fata de cea constatata de Business Lease in Olanda, unde barbatii aduna doar 39% din accidentele din vina proprie, iar femeile au un total de 46%. Si in cazul accidentelor cu autor necunoscut barbatii au un numar dublu de daune fata de femei in primele patru luni ale anului,.

Business Lease este experta in furnizarea de solutii complete de Leasing operational si Mobilitate. In afara de Olanda, unde are sediul central si numeroase sucursale regionale, Business Lease este un jucator important in Polonia, Slovacia, Cehia si Ungaria. Compania inchiriaza toate marcile si modelele auto la pret competitiv (TCO). Portofoliul Business Lease Group cuprinde peste 42.000 de contracte.

Sursa foto: nikamo / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri