Orasul finlandez Helsinki vrea sa elimine complet nevoia locuitorilor de a detine un vehicul personal pana in 2025, prin combinarea serviciilor de transport public si privat pentru a oferi cetatenilor posibilitatea de a utiliza cel mai ieftin si cel mai rapid mod de transport.

In capitala finlandeza, cetatenii vor putea achizitiona pachete de mobilitate de la operatori privati, care le vor oferi o varietate de optiuni in functie de momentul zilei, de cerere si de vreme, scrie autoblog.com.

Fiecare element al sistemului va putea fi accesat prin intermediul dispozitivelor mobile. Rutele pe care vor calatori mijloacele de transport in comun vor fi flexibile si se vor adapta la cerintele din acel moment ale locuitorilor orasului. Pe langa acestea, vor fi la dispozitie masini autonome si serviciul ridesharing.

Noul plan de mobilitate pune accentul pe transportul fiecarui cetatean de la un punct la altul cat mai eficient si mai rapid posibil.

Desi proiectul de transport are un termen de aproximativ zece ani pentru a fi implementat, inginerii din Helsinki au inceput deja sa puna lucrurile in miscare. Autoritatea de transport regional din Helsinki a adus in teste un minibus denumit Kutsuplus, care permite calatorilor sa specifice prin intermediul unui smartphone punctele de imbarcare si de destinatie. Apoi, aplicatia va decide traseul optim pentru toti calatorii.

Daca lucrurile merg bine, Finlanda va aplica sistemul de transport si in alte orase. Potrivit unui studiu, navetistii din Helsinki isi pierd aproximativ opt zile lucratoare pe an din cauza traficului.

Sursa foto: Telia / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri