Producatorii de masini isi muta centrele de cercetare in estul Europei, inclusiv in Romania, pentru a-si scadea costurile si a-si pastra accesul la pietele europene, dupa rezultatul referendumului pentru iesirea Marii Britanii din UE, relateaza The Guardian.

Companiile de recrutare de personal cauta in prezent directori si personal calificat pentru echipe de cercetare si dezvoltare din Romania, Ungaria si Bulgaria. DHR International, o companie de recrutare cu birouri in 25 de tari, a explicat ca tendinta aparuta in ultimii ani in randul companiilor auto de mutare a activitatii catre Europa de Est s-a accelerat dupa referendumul pentru Brexit – semn ca producatorii de masini considera prea mari costurile ramanerii in Marea Britanie, conform News.ro.

Comentariile DHR International vin dupa ce Guvernul japonez a avertizat ca firmele cu sediul in Marea Britanie vor fi nevoite sa isi transfere o parte sau toate activitatile de productie pe continent, in cazul in care Londra nu va obtine acces la piata unica.

Potrivit companiei, personalul calificat costa cu 40% mai putin in estul Europei. O alta varianta pe care o iau in calcul constructorii de automobile este ca directorii britanici sa se mute in Europa. Renault, Daimler, Audi si Jaguar sunt cateva dintre companiile care au anuntat ca au deschis sau urmeaza sa infiinteze noi centre de operatiuni in Europa de Est.

Bulgaria este devansata numai de Germania in ceea ce priveste proportia de absolventi de inginerie, potrivit UNESCO. Renault are centre cu traditie in Romania, unde a investit peste 2,3 miliarde de euro si in care lucreaza peste 16.000 de oameni.

Sursa foto: Bohbeh / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri