Bentley anunta primul diesel din istoria marcii, Bentayga Diesel, care va junge in showroom-uri la inceputul anului viitor.

Bentayga Diesel atinge 100 de km in 4,8 secunde, avand un motor V8 de 4 litri cu trei turbocompresoare si 32 de valve, cu o putere de 429 CP si un cuplu de 900 Nm. Viteza maxima este de 270 km/h.

Detaliile distinctive ale exteriorului includ si o grila masiva, matriceala, vopsita in negru, cu margini si bara fata cromate. Jantele optionale de 21" Mulliner Driving Specification – disponibile in finisaj argintiu sau gri (acesta din urma cu accente prelucrate pe spite si jante) – pot fi comandate separat, jantele standard din aliaj, cu 10 spite, fiind de 20”.

Finisajele montate manual - inclusiv un nou finisaj de culoarea chihlimbarului, aparut pentru prima data la Bentayga Diesel - formeaza suprafete elegante si clare/imaculate in interior. Fiecare dintre cele 15 piese sunt modelate de artizanii Bentley si finisate cu o atentie la detalii specifica brandului Bentley.

Un cos elegant de picnic creat de Mulliner este disponibil pentru noul Bentayga. Acesta include o lada frigorifica, un set de tacamuri si vesela din portelan Linley, pahare de cristal, oferind si spatiu de depozitare pentru alimente. Pentru mai mult confort in aer liber, anumite parti ale cosului pot fi demontate si folosite pe post de scaune.

Un ceas mecanic Mulliner Tourbillon by Breitling este, de asemenea, optional. Cu cel mai complex mecanism, Moulliner Tourbillon este intors periodic, automat, printr-un sistem integrat in bord. Aceasta opera de arta este realizata din aur masiv (cumparatorii pot alege intre aur roz sau aur alb) si poate avea un cadran din sidef sau din abanos negru, decorat cu 8 diamante.

Noul model Bentayga Diesel poate fi completat de Bentley Dynamic Ride - primul control electric anti-ruliu din lume, care foloseste un sistem 48V. Specific autovehiculelor mari, cu un centru de greutate aflat mai sus, acest sistem neutralizeaza fortele laterale in timpul virajelor si maximizeaza contactul anvelopelor cu solul, pentru a asigura o stabilitate sporita, confort la condus si manevrabilitate exceptionala.

Sistemul adaptativ si reactiv Bentley asigura rezistenta la torsiune variabila, permitand noului model Bentayga sa fie mereu dinamic si confortabil pentru toti pasagerii. Utilizarea in premiera a sistemului 48V - ce foloseste un sistem de baterii litiu-ion pentru a oferi o mai mare rezerva de putere - rezulta in capacitatea de adaptare a modelului la toate suprafetele de teren.

Directia asistata electric este o alta caracteristica a noului Bentayga. Noul sistem imbunatateste feedbackul catre conducatorul auto, in timp ce atenueaza rezistenta volanului atat on cat si off road. Directia asistata electric asigura un raport variabil, asigurand o manevrabilitate usoara si rapida chiar si atunci cand modelul este condus la viteza mica, dar si stabilitate sporita la viteza mare.

Functia de asistenta la coborarea pantelor regleaza automat viteza autovehicului pe masura ce acesta coboara, permitand conducatorului auto sa se concentreze asupra manevrelor si obstacolelor din fata. Poate fi pre-setata la o viteza intre doi si 30 km/h (in ambele sensuri) si intra in functiune in cazul pantelor cu o inclinatie mai mare de 5%.

Asemenea celorlalte modele Bentley, Bentayga Diesel are o suspensie pneumatica adaptativa. Conducatorul auto are la dispozitie patru moduri dintre care poate alege: High 2, High 1, Normal si Low. High 2, de exemplu, poate fi selectat manual atunci cand ne confruntam cu suprafete off-road. Conducatorii auto pot cobori suspensia spate printr-un comutator aflat in portbagaj, pentru a facilita incarcarea si tractarea.

Acesta ofera cea mai larga gama de setari de condus pe sosea si pe teren accidentat prin intermediul modului Drive Dynamics Bentley si al setarilor optionale Off-Road. Opt moduri diferite permit conducatorilor auto ca, prin simpla rotire a unui cadran, sa selecteze configuratia dinamica ideala pentru orice conditii de drum si orice tip de teren. Aceasta versatilitate este completata de functia Bentley Dynamic Ride (control antiruliu activat electric, de 48V) si de functia Electric Power-Assisted Steering (EPAS).

Sistemul Responsive Off-Road permite clientului sa selecteze setarile corespunzatoare ale automobilului pentru o gama diversa de suprafete off-road, in timp ce Panoul cu Informatii pentru Sofer afiseaza date cu privire la unghiul de inclinatie al pantei, articulatia rotii, unghiul de viraj, pozitionarea geografica si altitudinea.

Sistemul adaptiv Cruise Control (ACC), ce include functia Stop & Go, ACC predictiva si Traffic Assist permite soferului sa mentina o anumita distanta prestabilita fata de vehiculul din fata. ACC predictiva utilizeaza datele de navigatie, senzorii si camerele foto pentru a anticipa virajele viitoare, intrarile in localitate si schimbarile limitelor de viteza, pentru ca apoi sa ajusteze corespunzator viteza automobilului, imbunatatind atat confortul, cat si consumul de combustibil.

Citeste si:

    Pentru mediul urban, Bentayga Diesel are disponibila o serie de sisteme de asistare a conducatorului auto. Aceste sisteme - cum ar fi Traffic Sign Recognition, care recunoaste o mare varietate de semne de circulatie si afiseaza informatii conducatorului auto; Rear Crossing Traffic Warning, care utilizeaza tehnologia radar pentru a detecta miscari sau trafic la parcarea cu spatele; si Top View, un sistem care utilizeaza patru camere pentru a afisa o imagine de ansamblu a imprejurimilor vehiculului - se combina pentru a spori confortul in utilizarea de zi cu zi.

    De asemenea, automobilul are disponibila functia Park Assist - un sistem care detecteaza locurile de parcare adecvate (atat paralele, cat si perpendiculare), urmand ca directia autonoma sa ajute la manevrele de parcare, chiar si in spatii inguste si greu accesibile. Alte sisteme inovatoare disponibile includ Electronic Night Vision, care utilizeaza tehnologia cu raze infrarosii pentru a identifica, in avans, potentialele obstacole, si Head-Up Display, care reduce distragerea atentiei soferului si creste siguranta la condus.

    Citeste si:

      Pasagerii din spate beneficiaza de introducerea tabletei Bentley Entertainment - un dispozitiv mobil de 10,2 inci, cu sistem Android, 4G, WiFi si Bluetooth inclus, pentru o conectivitate fluida si de mare viteza la bord. Clientii pot alege dintre trei sisteme audio diferite pentru Bentayga Diesel: Bentley Standard Audio, Bentley Signature Audio si Naim, pentru Bentley Premium Audio. Acesta din urma este cel mai puternic sistem din segment, cu 1.950 wati, o retea de 18 difuzoare si super-tweetere, pentru o redare inegalabila a celor mai inalte frecvente audio.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Cristian Gubandru
      Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Auto »



      Setari Cookie-uri