Peste 10.000 de service-uri care activeaza legal in Romania deruleaza afaceri de peste 1 miliard de dolari in Romania, arata o analiza a companiei de consultanta si servicii de monitorizare de piata KeysFin.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor, in Romania functioneaza, in prezent, peste 10.000 de firme care au ca obiect de activitate „activitati de intretinere si reparare a autovehiculelor”. Numarul lor a evoluat constant de-a lungul anilor, de la 9.320 in 2010 la 10.031, in 2015.

Cele mai multe service-uri auto sunt in judetele Bucuresti si Ilfov, urmate de Constanta, Suceava, Brasov, Prahova, Iasi si Timis, acolo unde se inregistreaza si cele mai mari cifre de afaceri in acest domeniu.

Capitala domina acest business la nivel national, cu afaceri de 847 milioane de lei in 2015, urmata de judetul Ilfov, cu 354 de milioane de lei si Constanta, cu 235 de milioane de lei. In Bucuresti si judetele respective se afla si cele mai multe masini inmatriculate.

Potrivit datelor KeysFin, afacerile service-urilor auto s-au situat, constant, in ultimii ani, peste nivelul de 1 miliard de dolari. In 2015, business-ul din acest sector a depasit 4,2 miliarde lei, iar in 2016 se estimeaza ca se va situa in jurul aceluiasi nivel.
„In conditiile in care in Romania sunt inmatriculate peste 6,6 milioane de autovehicule, business-ul din acest sector este foarte atractiv pentru investitori. Daca luam in calcul si faptul ca mai mult de jumatate dintre masinile inmatriculate sunt maivechide 10 de ani si necesita un service pe masura, potentialul de afaceri in acest sector este unul justificat”, explica analistii de la KeysFin.

Statistica arata ca, din prisma cifrei de afaceri realizata anul trecut, cele mai importante companii din aceasta piata sunt Automotive Investment Corporation SRL (121,2 mil.lei), ATP Motors RO SRL (84,5 mil.lei), Exclusiv Auto ENB SRL (57,5 mil.lei), MHSTruck Service (36,7 mil. lei), Casa Auto Sebes SRL (32,9 mil. lei) si Traian Multiprest SRL (31,7 mil. lei).
Potrivit analistilor de la KeysFin, nu este exclus ca afacerile derulate in aceasta piata sa fie chiar mai mari, in conditiile in care evaziunea fiscala joaca un rol semnificativ.

„ Din datele Registrului Auto Roman, cel care gestioneaza activitatea service-urilor auto, rezulta ca, numai la ultimul control la nivel national, au fost identificate peste 770 de firme care nu aveau autorizatia tehnica RAR si nu respectau domeniul autorizat.Cualte cuvinte, ori functionau ilegal, ori desfasurau alte activitati decat cele pentru care erau autorizate”, au explicat expertii de la KeysFin.

Peste 1 milion de masini inregistrate doar in Bucuresti

Potrivit statisticii DRPCIV, din totalul celor 6.600.325 de vehicule care circulau pe drumurile nationale la finele anului trecut, 1,19 milioane erau inregistrate in Bucuresti, din care 956.664 erau autoturisme.

Potrivit analistilor de la KeysFin, numarul service-urilor auto se explica, totodata, prin evolutia semnificativa a parcului auto din ultimii ani, mai ales in segmentul automobilelor second-hand.

„Statisticile arata ca, de la an la an, numar automobilelor la mana a doua a crescut puternic, iar necesarul de servicii de reparatii auto trebuie pus in concordanta cu acest fenomen. Nu exista masina second-hand care sa nu aiba nevoie de service. Si cum romanii s-au obisnuit in a cauta alternative ieftine la serviciile dealerilor auto, aparitia service-urilor de cartier s-a transformat intr-un adevarat fenomen economic”, explica analistii de la KeysFin.

Peste 2,5 milioane de autovehicule cu mai mult de 12 ani: o veste buna - numarul lor este in scadere

Potrivit datelor DRPCIV, din numarul total de autoturisme inregistrat la finele anului 2015, circa 2,56 milioane aveau o vechime mai mare de 12 ani, in scadere cu 12,31% in comparatie cu aceeasi perioada din anul 2014. Totodata, 3,48 milioane de autoturisme aveau motoare pe benzina, iar 1,90 milioane de unitati pe motorina.

Conform sursei citate, aproximativ 1,89 de milioane de vehicule cuprinse in parcul auto national erau incadrate la o vechime cuprinsa intre 6-10 ani, in timp ce 1,76 milioane de unitati aveau un grad de uzura intre 11-15 ani. In acelasi timp, aproximativ 1,20 milioane de masini erau mai vechi de 20 de ani.

Calitatea serviciilor din service-uri, cea mai mare problema din piata

Oferta spectaculoasa de servicii in acest domeniu prezinta si riscuri pe masura. Potrivit expertilor, calitatea serviciilor ramane un mare semn de intrebare, mai ales la unitatile unde investitiile au fost la minimul prevazut de autorizatii.

“ Din discutiile pe care le-am purtat cu oamenii de afaceri din acest domeniu, calitatea serviciilor reprezinta cea mai mare problema in domeniu, alaturi de nivelul de profesionalizare al fortei de munca. La nivel oficial, in aceasta piata activeaza 37.902 angajati,cu niveluri de pregatire diferite”, spun cei de la KeysFin.

Inspectorii RAR-RA au descoperit, in cadrul controalelor la service-urile auto, cazuri in care nu exista autorizatia tehnica eliberata de RAR, nu erau inregistrari si nu erau tinute dovezi care sa demonstreze conformitatea activitatilor executate cu conditiile tehnice si de calitate impuse, astfel incat vehiculele sa corespunda conditiilor si reglementarilor legale privind admiterea si mentinerea in circulatie.

In alte situatii, nu au fost mentinute conditiile initiale de autorizare sau erau introduse pe piata produse si materiale noi care privesc siguranta circulatiei si protectia mediului neomologate/ necertificate. Alte situatii: lipsa declaratiei de conformitate emisa de producator sau de reprezentantii acestora; lipsa inscriptionarii si/sau etichetarii produselor.

“In cazul in care mergeti la un service de cartier, asigurati-va de calitatea produselor care vor fi montate pe automobilul dvs., cereti certificate de garantie si informati-va daca nu cumva va sunt montate piese second-hand. De asemenea, trebuie sa stiti ca toate service-urile auto trebuie, conform legii, sa asigure garantie pentru lucrarile efectuate, astfel ca este absolut esential sa solicitati documentele care prevad acest lucru alaturi, bineinteles, de factura si bonul fiscal pentru serviciile prestate”,spun analistii.

KeysFin este o companie de consultanta care ofera servicii de afaceri si credit management dedicate mediului de business, ofera studii de piata si analize ale sectoarelor cheie din economie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri