Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat, marti, ca nu va fi introdusa o noua taxa care sa inlocuiasca taxa de mediu eliminata la 1 februarie, insa va fi creat cadrul legislativ astfel incat autoritatile locale sa poata introduce taxe in zonele aglomerate, daca cred ca este cazul. Ministrul a mai spus ca in perioada urmatoare vor exista stickere de culori diferite pe parbrizele tuturor masinilor, in functie de gradul de poluare, iar acestea se vor da dupa inspectiile tehnice periodice.

Ministrul Daniel Constantin a fost intrebat, marti, intr-o conferinta de presa, la Sibiu, daca se are in vedere introducerea unei noi taxe in locul timbrului de mediu eliminat la 1 februarie, potrivit News.ro.

”In urma discutiilor pe care le-am avut in Coalitie, ca rezultat al grupului de lucru pe care l-am avut in Ministerul Mediului s-a luat decizia ca Romania sa nu introduca o noua taxa care sa inlocuiasca taxa de timbru, ci sa creeze doar legislatia astfel incat autoritatile publice locale, daca vor considera necesar, sa introduca, atunci cand dezvolta infrastructura, ca si varianta optionala, o eventuala taxa pentru zonele supraaglomerate. Dar dupa cum se vad lucrurile in acest moment, si cred ca nici pe termen mediu, nu se va introduce niciun fel de taxa suplimentara”, a declarat ministrul.

El a mai spus ca, in perioada urmatoare, vor exista stickere de diferite culori in functie de gradul de poluare al masinii.

”Noi consideram ca inainte de a cere cetateanului sa plateasca ceva suplimentar trebuie sa ii punem la dispozitie infrastructura. In perioada urmatoare vom identifica masinile si vom avea cate un sticker de culoare diferita in parbrizul fiecarei masini in functie de gradul de poluare. Asta nu inseamna costuri suplimentare sau taxe pe care le percepem. Dar creeaza premisele ca autoritatile publice locale, dupa ce vor face zonarea oraselor, sa poata sa introduca. Dar m-as bcura, ca ministru al Mediului, sa am la fiecare intrare in oras mai mare o parcare in care orice cetatean sa poata sa isi lase masina, sa ia metroul, sa ia o masina electrica, sa inchirieze forme alternative mai prietenoase cu mediul. Cred ca inainte de a introduce taxe trebuie sa cream o infrastructura”, a precizat Daniel Constantin.

El a adaugat ca exista o directiva din 2008, transpusa in 2011 in Romania, care spune ca autoritatile publice locale trebuie sa faca in cinci ani o harta cu zonele orasului.

”Nu s-a facut pana acum. Cred ca primariile vor face zonarea si, cand vor considera ca avem foarte multe masini, aglomerantie mare, grad de poluare mare, vor introduce pentru acele zone un sistem de taxare suplimentar care sa fie la indemana cetateanului prin sms sau printr-o alta forma prietenoasa. Acum nu se introduce nicio taxa. Am vazut ca ori de cate ori spun asta se intelege ca introduc o alta taxa. Ca posibilitate, nu ca obligativitate”, a mai spus Daniel Constantin.

Ministrul a precizat ca stickerele vor fi puse pe masini si le vor fi date soferilor in timpul inspectiilor tehnice periodice.

Eliminarea timbrului de mediu a generat o crestere considerabila a numarului de programari in aceasta perioada pentru eliberarea actelor necesare inmatricularii masinilor second-hand, cumparate din strainatate.

Sursa foto: Paolo Bona / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri