Producatorul american de elicoptere militare si comerciale Bell Helicopter vrea sa produca in Romania, la Brasov, modelul militar H1, a carei valoare este in jur de 30 milioane dolari.

Bell H1, o combinatie intre UH-1Y si Bell AH-1Z, este cel mai rapid elicopter din lume, are o viteza de 370 km/h, si este singurul elicopter de atac din lume care poate cara rezervoare suplimentare de combustibil si arme in acelasi timp.

Modelul are o autonomie care ii permite sa parcurga 257 km cu un plin dus-intors (514 km) si 575 km dus-intors (1.150 km) cu rezervoare auxiliare.

"Vrem sa reluam relatia pentru a construi un elicopter la Ghimbav. Pana in Octombrie va fi luata o decizie. Suntem in discutii pentru a fabrica in Romania si componente pentru elicoptere. Daca se va ajunge la un acord, Bell ar construi in SUA 5-6 elicoptere impreuna cu specialisti romani, apoi totul va fi tranzitionat incetul cu incetul in Romania. Probabil productia ar incepe in 4-5 ani", a declarat Richard Harris vicepresedinte vanzari internationale Bell Helicopter.

Richard Harris mai spune ca "va fi un contract la nivel guvernamental intre SUA si Romania. Pretul modelului H1 este in jur de 30 milioane de dolari si este cu tot cu echipamentele militare".

Potrivit oficialul Bell Helicopter, "Romania nu era neaparat pe harta noastra de piata, insa acum 4 ani ministrul economiei ne-a abordat si ne-a spus uitati-va si la Romania. Am fost impresionati de industria aerospatiala din Romania, asa ca acum vrem sa fabricam aici acest model".

Perioada de discutii este de 3-4 ani intre guverne pana incepe productia. In 1996, compania americana a incercat sa produca impreuna cu IAR Brasov un elicopter denumit Dracula, dar proiectul a fost sistat. Acum, daca compania va produce noul model il va denumi Dracula2.

Bell H1 este o aeronava folosita de fortele navale americane, testate in conditiile cele mai dificile. Acesta poate dobori aeronave, poate tinti tancuri. Acest model a fost special proiectate pentru operatiuni militare, nu sunt comerciale si au primit arme ulterior. Elicopterul poate opera si daca elicele au fost perforate de gloante cu un calibru pana la 23.

Compania isi are sediul in Texas si este detinuta de Textron. Afacerile Bell Helicopters au fost anul trecut de 3,2 miliarde de dolari, dintre care 64% din produse militare si 36% din cele comerciale. In urma cu 70 de ani, compania facea primul zbor cu un elicopter.

In prezent, americanii lucreaza la un elicopter care va depasi vitezele pe care le au elicopterele de astazi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri