Romania primeste un imprumut de un miliard de euro pentru proiecte de infrastructura de transport implementate pe intreg teritoriul tarii in perioada de programare UE 2014-2020.

„Imprumutul BEI va sprijini investitiile strategice de infrastructura de transport care sunt importante pentru cresterea mobilitatii, sigurantei si interconectivitatii in Romania si pentru consolidarea competitivitatii tarii. Acest proiect reprezinta un bun exemplu al cooperarii BEI cu economia romaneasca, careia BEI ii ofera servicii de finantare si consultanta accesibile pe termen lung, accelerand absorbtia granturilor UE si stimuland cresterea si ocuparea fortei de munca si imbunatatirea vietii cotidiene a cetatenilor”, a declarat Andrew McDowell, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii.

Fondurile BEI (Banca Europeana de Investitii) vor acoperi contributia bugetului de stat care cofinanteaza investitiile prioritare in domeniul transportului in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM). Locatia proiectelor va varia, dar majoritatea va fi implementata in regiunile mai putin dezvoltate din Romania si / sau pe axele prioritare TEN-T. Investitiile vor beneficia de subventii europene si se vor concentra pe promovarea transportului sustenabil si pe eliminarea blocajelor din infrastructurile cheie din retea. Se va pune accent si pe dezvoltarea sistemelor de transport multiple si pe reducerea impactului nociv al transportului asupra mediului inconjurator.

„Dezvoltarea retelei strategice de transport din Romania va fi benefica comertului si turismului si va alimenta direct economia reala, dar, la fel de important este si impactul pozitiv al conexiunilor mai rapide, drumurilor mai sigure si sistemelor de transport mai sustenabile in viata de zi cu zi a cetatenilor, de aceea ma bucur ca fondurile politicii de coeziune si resursele BEI sunt reunite pentru a asigura o conectivitate mai buna in Romania”, a spus comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

Romania a beneficiat deja de alte patru facilitati similare: doua facilitati legate de perioada anterioara de programare UE, in valoare de 1,3 miliarde de euro, si alte doua pentru perioada de programare curenta, in valoare de 660 milioane de euro, care acopera proiectele de mediu din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Capital Uman.

Finantarea BEI se acorda sub forma unui imprumut pentru programe structurale (SPL), care permite atat finantarea proiectelor mari de infrastructura, cat si a unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor lor limitate, nu ar putea beneficia de finantare directa de catre BEI.

Sursa foto: Max Topchi / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri