Ministerul Finantelor Publice a declarat, la solicitarea Federatiei Operatorilor Romani din Transport, ca in primele 6 luni ale anului accizele incasate din vanzarea produselor energetice (motorina, benzina, GPL, GN, pacura, etc) au fost de 6,2 miliarde lei (1,4 miliarde euro).

Potrivit Guvernului, accizele la carburanti, majorate de la 1 septembrie, vor aduce la bugetul de stat inca 1,141 de miliarde de lei in ultimele trei luni din an. Cu accize mai mari cu 22% pentru benzina si 14% pentru motorina, soferii vor plati pentru carburanti preturile mari din 2016.

Asadar, accizele la produse energetice vor urca in a doua parte a anului la 7,4 miliarde de lei (1,6 miliarde euro), iar pentru intregul an suma va ajunge la 13,6 miliarde de lei (3 miliarde euro). Daca facem un calcul pentru 2018, statul va incasa din accize aproape 17 miliarde de lei (3,7 miliarde euro).

Ce procent din pretul unui litru de carburant ajunge la stat

Pretul final al carburantilor vanduti in benzinarii este compus din doua componente: costul de productie (in care este inclusa si marja vanzatorului) si costul cu accizele si taxe (in care este inclus si TVA de 20%).

Peste 58% din pretul litrului de benzina Super 95 platit de soferii romani intra in conturile statului, in conditiile in care pretul mediu al carburantului era saptamana aceasta de 1,1 euro/litru (4,9 lei/litru), iar pretul fara taxe si accize este de 0,46 euro/litru (2,05 lei/litru) potivit datelor de la Comisia Europeana.

Situatia este similara si in cazul motorinei, din al carei pret la pompa statul percepe 55,9%. In schimb, nivelul accizelor scade simtitor in cazul GPL, pentru care se percep taxe si accize ce reprezinta 30,9% din pretul final.

Accizele in Romania sunt calculate direct in lei, netinandu-se cont de cursul de schimb fata de euro, iar nivelul acestora este modificat doar in anii in care exista inflatie pozitiva. Mai exact, statul a hotarat in noul Cod Fiscal, publicat in 2015, ca nivelul accizelor sa fie actualizat anual cu cresterea preturilor de consum din ultim

Olanda si Marea Britanie au cele mai mari taxe la carburanti

In fiecare din cele 28 de state din Uniunea Europeana guvernele incaseaza peste 50% din pretul de la pompa al benzinei. Situatii extreme se intalnesc in Olanda si Marea Britanie, unde taxele ajung la aproape 70%, in vreme ce producatorii incaseaza mai putin de o treime din pretul final.

Cu un nivel de 58,4%, Romania se afla intr-o situatie similara celei din Letonia, Cipru sau Malta.

Cele mai darnice state cu petrolistii sunt Bulgaria, Estonia si Polonia, acestea retinand in conturile trezoreriilor procente cuprinse intre 53% si 56% din pretul final al benzinei Super 95.

Sursa foto: aydngvn / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri