Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) atrage atentia ca pretul motorinei a crescut cu 20 de bani in perioada 29 august – 15 septembrie 2017, in pofida asigurarilor Guvernului ca pretul motorinei nu va creste in conditiile majorarii accizei. Astfel, UNTRR solicita Guvernului reluarea schemei de rambursare a supraaacizei.

Conform calculelor UNTRR, in urma majorarii accizei la carburanti, costul motorinei in Romania va ajunge la 0,89 euro/litru fara TVA, nivel mult mai ridicat decat in tarile din jur.

Astfel, transportatorii rutieri romani care merg in Germania vor alimenta in Austria, unde TVA de 20% este usor recuperabil, iar pretul motorinei fara TVA va fi mai mic decat in Romania (conform cifrelor oficiale nivelul este de 0,88 euro/litru fara TVA, dar in realitate exista motorina chiar si mai ieftina cu 2-4 eurocenti pe litru la statii publice).

Transportatorii rutieri romani care merg in Italia vor alimenta motorina in Slovenia, de unde se recupereaza TVA de 22% si acciza de 10 eurocenti per litru, costul ajungand sa fie de 0,78 euro/litru dupa recuperarea TVA si a accizei suplimentare.Cei care merg in Bulgaria si Grecia alimenteaza in Bulgaria, iar transportatorii rutieri care fac transport extracomunitar alimenteaza in tarile vecine - Serbia, Moldova, Ucraina.

Cei care fac transporturi de marfa din Turcia spre alte tari, alimenteaza la iesirea din Turcia motorina fara taxe.

Transportatorii din Romania de langa frontiere alimenteaza in tarile invecinate, la fel si firmele care opereaza curse cu destinatii in apropiere de frontiere.

In Ungaria, desi pretul la pompa este mai mare decat in Romania, prin recuperarea TVA de 27% la 60 de zile, fara nicio zi intarziere, si a accizei suplimentare - intre 2 si 5,5 eurocenti per litru (la fiecare 6 luni in Ungaria aceste cifre pot varia intre 2 - 3,5 - 5,5 eurocenti per litru, la fel ca si valoarea accizei care este de 358 euro/1000 litri cand pretul barilului de petrol este peste 50 dolari si 390 euro cand pretul barilului de petrol este sub 50 dolari), pretul final ramane 0,86 euro/litru, mai scazut cu 4 centi decat in Romania.

Din aceste motive UNTRR reia ideea ca Guvernul Romaniei sa se preocupe de cresterea atractivitatii alimentarii cu motorina in Romania, pentru ca majorarea accizei sa nu produca efecte asupra populatiei, aceasta neputand deduce TVA, si asupra transportatorilor rutieri ce opereaza rute interne, care daca nu vor putea recupera parte din acciza, vor creste obligatoriu tarifele pentru populatie pentru transport persoane si marfuri, iar comerciantii vor specula aceste momente si vor adauga majorari suplimentare la raft.

Astazi, acciza in Romania este de 330 euro/1.000 litri, la fel ca in Luxemburg, iar TVA de 19%, apropiat de 17% din Luxemburg, iar pentru a creste volumul de vanzari de carburant, Romania ar trebui sa ramburseze TVA intr-o maniera simpla si predictibila tuturor utilizatorilor profesionisti.

Cresterea accizei cu 7 eurocenti, fara o majorare a pretului, ar fi fost tehnic posibila tinand cont ca in Romania motorina si benzina sunt mai scumpe cu 5 eurocenti per litru fata de alte state europene cu productie de petrol, dar era putin probabil ca petrolistii sa absoarba aceasta majorare de cost si sa isi reduca marjele comerciale, in loc sa transfere acest cost suplimentar imediat catre clienti.

Sursa foto: hxdbzxy/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri