Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a avut o intalnire la sediul Guvernului cu Prim-Ministrul Mihai Tudose si cu Ministrul de Finante Ionut Misa. Premierul a confirmat deschiderea ca o parte din supraacciza la carburanti sa fie rambursata transportatorilor rutieri.

In vederea stabilirii detaliilor necesare, UNTRR a solicitat o intalnire de lucru cu Ministerul Finantelor Publice prin care sa se analizeze cifrele reale privind volumele alimentate si diferentele de pret fata de tarile vecine, pentru stabilirea mecanismului de rambursare a supraaccizei, cat si cuantumul care ar urma sa fie restituit, astfel incat sa se asigure competitivitatea transportatorilor romani in raport cu cei est-europeni. Propunerile intalnirii de lucru ar urma sa fie prezentate pentru aprobarea Ministrului de Finante si Prim-Ministrului.

Reamintim faptul ca schema de rambursare a accizei suplimentare a functionat cu dificultate, iar transportatorii rutieri romani care opereaza curse internationale au preferat sa alimenteze in afara tarii, transportatorii straini in tranzit au renuntat complet la alimentari cu carburant in Romania, iar transportatorii care efectueaza transporturi nationale, si au avut posibilitatea, au alimentat in tarile din jur – de exemplu in Ungaria, unde costul carburantului fara TVA 27% si acciza recuperabila de la 3,5 la 5,5 eurocenti era mai mic decat pretul similar din Romania, marele avantaj fiind dat de recuperarea facila atat a TVA (60 de zile cu precizie si fara controale sau alte cerinte administrative), cat si a accizei suplimentare.

UNTRR a solicitat la acel moment masuri care sa mentina atractivitatea comerciala a alimentarii cu carburant in Romania, prin imbunatatirea sistemului de rambursare a taxei pe valoare adaugata (TVA) atat transportatorilor rutieri romani, cat si straini, astfel incat tara noastra sa devina un centru de alimentare de carburant in zona Balcanilor, precum Luxemburg in Europa de Vest. Astfel, Romania ar deveni mai competitiva, iar statul roman ar urma sa colecteze mai multi bani, nefiind necesara astfel o majorare a accizei la carburanti.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 14.000 membri - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Sursa foto: Mikael Damkier/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri