Liberalizarea creditelor bancare, ofertele tot mai numeroase si cresterea cererii sunt cativa din factori care vor pastra tendinta crescatoare a pietei auto din Romania si dupa intrarea in UE, a spus presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA)
"Piata auto nu are cum sa cada atata timp cat Romania va beneficia de cea mai mare infuzie de capital pentru lucruri de care pana acum nu prea ne-am preocupat. cum ar fi infrastructura si dezvoltarea structurala", a spus Brent Valmar, presedintele APIA, citat de NewsIn. In al doilea rand, dupa aderare se va deschide piata bancara, lucru care va duce la dinamizarea pietei in ceea ce priveste ofertele de finantare pentru cumpararea de masini, a subliniat Valmar, care a adaugat ca "e de asteptat ca piata de credite sa se liberalizeze si in consecinta nivelul dobanzii ar putea sa scada."

In al treilea rand, piata va fi impulsionata de distribuitorii si importatorii care, in dorinta de a fi cat mai aproape de clienti, isi promoveaza produsele din ce in ce mai bine si lucreaza piata intr-un mod tot mai profesionist, a spus presedintele APIA. "In al patrulea rand, nu exista niciun fel de "pericol" in opinia mea, din partea masinilor second-hand pentru ca avem un producator local puternic si pentru ca oferta este atat de larga incat fiecare poate sa-si gaseasca masina noua la un pret acceptabil", e de parere Brent Valmar.

El a adaugat ca piata are in continuare un potential de crestere deoarece avem un parc auto de circa 4 milioane de masini inmatriculate, din care cam jumatate sunt mai vechi de 15 ani. in plus, in Romania sunt 147 de automobile la 1.000 de locuitori, de cateva ori mai putin decat in vestul Europei.

Ca ultim argument al tendintei crescatoare a pietei, presedintele APIA a mentionat mentalitatea romanilor care de multe ori isi iau mai intai masina, si abia dupa aceea incearca sa-si cumpere si casa, daca le mai raman bani. In primele zece luni ale anului romanii au cumparat 242.282 de automobile, in crestere cu 14,1% fata de perioada similara a lui 2005.

La inceputul anului, APIA estima ca piata va creste moderat cu 5-10%, dar vanzarile au depasit prognoza. In Romania s-au vandut anul trecut 256.414 automobile, cu 41,7% mai mult decat in 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri