Romania nu este in pericol de a fi invadata de rable, cum s-a intamplat in Polonia, care a fost o placa turnanta intre tarile vestice si cele ex-sovietice in comertul cu autoturisme second hand, a declarat pentru NewsIn, directorul Autovit, Liviu Dobrin.

"Nu cred ca Romania e in pericol sa se umple de rable (...) Romanul nu mai inghite orice, a devenit mai rafinat si mai pretentios. In plus, nu cred ca cineva ar vrea sa dea 1.000 de euro sa se duca in Germania ca sa-si ia o masina de 500 de euro", a spus directorul Autovit.

Cei care prezinta situatia din Polonia ca fiind un dezastru exagereaza, a declarat Dobrin. El considera ca nu toate harburile s-au oprit in Polonia, multe dintre rablele care au tranzitat Polonia au ajuns in tarile ex-sovietice. "Intrarea multor masini a adus castiguri bugetului polonez deoarece toti proprietarii au platit impozite si au dat bani pe combustibil. Foarte posibil ca aceste masini au adus mai mult bine decat rau, nu cred ca a fost un dezastru", a explicat directorul Autovit.

Cei care sustin mentinerea taxei de prima inmatriculare au prezentat Polonia ca fiind un exemplu negativ, prin numarul mare de masini uzate care au intrat dupa aderare. Sustinatorii taxei auto spun ca Romania va ajunge "o lada de gunoi a Europei", daca taxa de prima inmatriculare va fi eliminata.

In Polonia, in primii doi ani de dupa aderare, au fost importate aproape doua milioane de vehicule second-hand, dintre care 70% mai vechi de zece ani. Polonia a intrat in UE la 1 aprilie 2004, iar in primul an de dupa aderare vanzarile de automobile second-hand a crescut puternic. Astfel, daca in 2003 au fost inmatriculate 33.500 de masini vechi, in anul urmator numarul a crescut de peste 20 de ori, pana la 811.000 unitati. Inmatricularile de vehicule noi au scazut in 2004 cu 10%, pana la 319.000 de unitati, iar in 2005, s-au mai diminuat cu aproape 30%.

Anul trecut, in Polonia au fost importate 816.800 de masini second-hand, dintre care mai putin de 5% au provenit din afara UE. Valoarea medie declarata a masinilor introduse in tara a fost de 1.555 zloti (401 euro), iar valoarea medie a accizei a fost 220 de euro.

In Romania s-au vandut anul trecut 126.538 de automobile second-hand, in crestere cu 46,4% fata de 2005, cand vanzarile au fost de 86.406 unitati. Piata second hand a fost anul trecut de patru ori mai mare decat in 2004 cand s-au vandut 28.594 de automobile. In schimb, in 2006 s-au vandut aproape 300.000 de automobile noi, dublu fata de numarul vehiculelor second-hand. Numarul vehiculelor second-hand inmatriculate in primele doua luni ale acestui an, in Romania, s-a redus cu aproximativ 25%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza taxei de prima inmatriculare.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri