Anul acesta vanzarile de autoturisme noi ar putea creste cu aproape 20%, pana la 300.000 de unitati, datorita inmultirii ofertelor accesibile si pentru cei cu posibilitati financiare mai reduse, a spus marti presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).
"E clar ca sunt efecte pozitive in economie, e limpede ca lumea are mai multi bani pe de-o parte, e limpede ca vin mai multi bani in tara, fie ca este vorba de companii straine care au nevoie de mobilitate, fie ca este vorba de capsunari care vin sa-si cheltuiasca banii in tara, toti se regasesc si in numarul celor care-si cumpara masini. Toata lumea din piata a profitat si e laudabila dorinta jucatorilor de a veni cu oferte potrivite pentru buzunarul clientilor", a spus, citat de NewsIn, Brent Valmar, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania la evenimentul de lansare al modelelor Audi A5 si S5.

"Anul acesta, daca lucrurile raman in directia in care se afla acum, piata o sa ajunga la 300.000 de autoturisme. Asta din punctul de vedere al momentului de acum, nu stim ce se intampla fiindca nu este previzibila o piata care creste cu 20%, 30% sau 40% pe an"

Valmar considera ca se vede din ce in ce mai limpede ca nevoia de mobilitate a inceput sa fie acoperita si la clasa medie cu posibilitati financiare mai reduse si se cumpara mai mult masinile din segmentul inferior, lucru absolut normal, considera presedintele APIA.

El a precizat ca avansul pietei este dat de volumele care se realizeaza in segmentele mai mici, in timp ce masinile scumpe cresc moderat sau stagneaza la cifrele de vanzari. Per total, Valmar a conchis ca in medie, se cumpara masini mai ieftine. "Producatorul local Dacia a creat nevoie de concurenta, ceilalti nu puteau ramane impasibili si au venit cu oferte pe masura.

Presedintele APIA considera ca pe piata auto romaneasca e in continuare loc de crestere si da exemplul Ungariei, tara de 7 - 8 milioane de locuitori unde pe an se vand in medie 20 de masini la mia de locuitori, in timp ce la noi se vand 12. Valmar nu a dorit sa dea prognoze pentru 2008, motivand ca sunt prea multe necunoscute, insa a precizat ca o prognoza asupra anului viitor va putea fi data la salonul auto din octombrie.

"Nu cred ca profilul romanului este profilul cumparatorului din Bulgaria sau Polonia, la noi e vorba aceea <sunt prea sarac incat sa imi iau ceva ieftin>, pana la urma cred ca nu toata lumea trebuie sa mearga cu masina, nu toate familiile trebuie sa aiba doua - trei masini, o sa vina momentul acesta si in Romania, insa acum e prea devreme.", a mai spus Valmar.

Anul trecut, pe piata romaneasca s-au vandut 256.364 de autoturisme noi. Incluzand si vanzarile de vehicule comerciale, anul trecut romanii au cumparat 297.162 automobile, in crestere cu 15,9%, fata de cele peste 256.000 de vehicule vandute in 2005. Reprezentantii APIA estimau la inceputul anului ca piata va creste cu 7%, insa vanzarile de masini noi au depasit 115.000 de unitati, in primele cinci luni ale anului, in crestere cu 23,4% fata de perioada similara din 2006.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri