Presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), Constantin Stroe, fost director general al uzinei Dacia, a declarat, luni, ca a pregatit un plan de masuri pentru salvarea industriei auto din Romania, pe care intentioneaza sa-l prezinte presedintelui Traian Basescu.
Stroe a afirmat ca decizia uzinei Dacia de a intrerupe productia timp de o luna este extrem de grea, dar ca nu exista alta solutie si a precizat ca planul sau privind relansarea industriei auto autohtone cuprinde 12 masuri.

"S-a luat o decizie grea, dar nu era alta solutie. Poate ca singura alinare acum este faptul ca vin sarbatorile si oamenii pot sta sa se odihneasca acasa, alaturi de familie. Dar urmeaza o intrebare decisiva. Ce facem dupa 1 ianuarie? Ei bine, trebuie sa gasim cu totii solutii ca sa nu murim. Iata de ce am pregatit un pachet de masuri pe care le voi duce direct la domnul presedinte Basescu", a spus Constantin Stroe, potrivit NewsIn.

Fostul director general al uzinei de automobile de la Mioveni a dezvaluit doar trei dintre masurile cuprinse in acest plan pentru industria auto romaneasca.

"Va spun doar trei din cele 12 masuri care cred eu ca trebuie aplicate. Amanarea platii TVA pe sase luni nu numai pentru Dacia, ci pentru toti cei care lucreaza in industria auto, pe motiv ca se intra in an nou financiar. Spun amanare si nu anulare, pentru ca doar aceasta amanare ne poate scoate din criza. A doua masura ar fi participarea Romaniei la o cota parte din cele 18 miliarde de euro pe care UE le pune la dispozitie in Europa pentru toti constructorii de masini. Si a treia masura ar fi acordarea creditelor financiare cu dobanzi foarte mici, nu prin sistem bancar, pentru ca aici nu se va gasi intelegere, ci prin alte metode", a precizat Stroe.

Presedintele ACAROM sustine ca masurile pe care le propune pot fi indeplinite. "Masurile pe care i le voi prezenta presedintelui Romaniei pot fi indeplinite, dar doar daca exista vointa. Nu cerem bani degeaba, ci vrem doar niste facilitati, asa incat sa nu mai chemam oamenii la munca doar pentru trei zile si apoi sa intrerupem din nou activitatea" a mai afirmat Constantin Stroe.

Dacia isi intrerupe productia in perioada 11 decembrie 2008 – 11 ianuarie 2009 si va reduce cadenta de productie incepand cu 12 ianuarie 2009, ca urmare a scaderii "brutale" a pietei auto din Romania si pentru a reduce stocurile, a anuntat luni producatorul autohton de automobile.

Potrivit acestuia, Dacia va intrerupe productia pentru o luna si va reduce cadenta de la 1.360 la 1.085 vehicule pe zi, incepand cu 12 ianuarie.

Conform Contractului Colectiv de Munca al Dacia pe 2008, salariatii care vor ramane la domiciliu in somaj tehnic vor fi remunerati cu 85% din salariul total brut. Acestia vor beneficia de tichetele de masa pentru zilele de somaj tehnic din luna decembrie, precum si de prima de Craciun in valoare de 450 lei. Cele 620 de contracte pe durata determinata care ajung la termen in decembrie 2008 nu vor fi reinnoite.

De asemenea, compania a anuntat ca isi revizuieste bugetul de investitii prevazut pentru anul 2009, de la 250 milioane de euro la 150 milioane de euro, insa investitiile care vizeaza ameliorarea conditiilor de munca si imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor nu vor fi afectate. Dacia isi va mentine, de asemenea, investitiile in dezvoltarea si diversificarea gamei de modele.

Desi Dacia inregistreaza un succes la export, cresterea cotelor de piata nu compenseaza scaderea generala a pietelor auto din Europa.

Reprezentantii Dacia au subliniat ca in Romania, cererea de vehicule noi a inregistrat o scadere de peste 50% in noiembrie 2008. In aceeasi luna, Dacia a comercializat 4 698 unitati pe piata interna, in scadere cu 52% fata de noiembrie 2007.

Uzina Dacia si-a intrerupt activitatea in mai multe randuri pe parcursul ultimelor luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri