Administratiile financiare trebuie sa aplice de marti noile reglementari privind triplarea taxei de poluare auto, odata ce ordonanta de urgenta a guvernului a fost publicata in Monitorul Oficial, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
In comunicatul institutiei se precizeaza ca "ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara".

In plus, conform OUG 208/2008 privind taxa de poluare auto aprobata de executivul Romaniei, incepand cu 15 decembrie 2008, autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cm cubi si care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale UE se excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare pana la data de 31 decembrie 2009.

Comisia Europeana nu va avea obiectii in ceea ce priveste triplarea taxei de poluare la autoturisme, deoarece nu a fost modificat modul de calcul, fiind majorat doar cuantumul, a spus, citat de NewsIn, presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti.

"Comisia nu intervine in ce priveste stabilirea valorii taxei, ci doar daca se produc discriminari, or aici nu e vorba de asa ceva. Modul de calcul a fost mentinut. A fost marit doar cuantumul taxei, cu acelasi coeficient pentru toate categoriile de masini, si a fost eliminata taxa de la autovehiculele sub 2.000 cm cubi pana la sfarsitul lui 2009", a declarat Toti.

El sustine ca majorarea taxei este o idee buna si ca banii se intorc tot la cetateni, prin programule de inlocuire a parcului auto (programul Rabla), cel de inlocuire a sistemului de incalzire clasic cu surse regenerabile de producere a energiei (cunoscut drept programul de panouri solare), precum si cel vizand parcurile.

Guvernul a decis, la inceputul lunii decembrie, triplarea taxei de auto pentru masinile second-hand si suspendarea din 15 decembrie a aplicarii taxei auto pentru masinile noi. Ordonanta de urgenta a fost publicata luni in Monitorul Oficial (MO).

In actul normativ se precizeaza ca din 8 decembrie sunt exceptate de la plata taxei auto toate masinile conforme normelor Euro 5 si Euro 6, precum si vehiculele electrice si hibride, iar din 15 decembrie de aceasta exceptie beneficiaza si autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi si care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri