Numele legendarului om al zapezilor, Yeti, a fost imprumutat de producatorul auto ceh Skoda pentru primul sau SUV.
Yeti este produs impreuna cu modelele Superb si Roomster la fabrica Skoda din Kvasiny. Modelul foloseste platforma VW Tiguan si dispune de tractiune fata sau integrala.

Porsche Romania, importatorul Skoda pe plan local, a organizat cu ocazia lansarii SUV-ului Yeti, un drive test pe traseul Bucuresti - Sinaia - Babele si retur, aproximativ 300 km.

Modelul pe care l-am ales pentru test a fost 2,0 diesel 140 CP, tractiune 4x4, al carui pret porneste de la 22.600 euro cu TVA.

Yeti s-a descurcat foarte bine pe drumul de munte catre Piatra Arsa - Babele. SUV-ul Skoda 4x4 cu o garda la sol de 18 cm, echipat cu anvelope de vara, a urcat cu usurinta pe un drum dificil cu pietre si putina zapada, la o temperatura de -6 grade.

Tractiunea 4x4 este asigurata de cuplajul Haldex de generatia a patra si asistenta la rulare off-road. Modulul off-road reprezinta un cumul de facilitati precum asistarea la coborarea in panta sau la pornire, adaptarea sistemelor electronice ABS, ASR si EDS la conditiile de deplasare si sensibilitate sporita a pedalei de acceleratie.

Prin apasarea butonului cu inscriptia „Off-Road“ de pe plansa de bord sistemele de asistenta ABS, ASR si EDS trec in regimul de rulare pe teren accidentat. Pedala de acceleratie reactioneaza mai sensibil si permite astfel un demaraj mai bine controlat pe teren neconsolidat. Sistemul de asistenta la pornire cu reducerea turatiei si sistemul de asistenta la coborarea in panta sunt pregatite sa actioneze imediat. Prin interventii sensibile asupra sistemului de franare, sistemul de asistenta la coborarea in panta mentine o viteza constata de rulare in pante pronuntate, iar soferul se poate concentra deplin asupra selectarii traiectoriei in conditiile unui teren dificil.

Trenul de rulare al modelului Yeti foloseste tehnologia modelelor Octavia si Octavia Scout. Puntea fata este realizata conform principiului McPherson. Osia spate cu antrenare multipla a fost modificata in comparatie cu Octavia. Ecartamentul este mai lat cu 30 mm. Pentru reducerea volumului de vibratii transmise, puntea spate este montata pe un cadru auxiliar.

Motorul se bazeaza pe tehnologia modelelor Octavia Combi 4x4 si Superb 4x4. Cuplajul multilamelar Haldex controlat electrohidraulic este montat la nivelul puntii spate intr-o carcasa comuna cu angrenajele osiilor si un diferential pentru puntea spate. Pe carosabil uscat 96% din cuplul motor sunt transmise asupra rotilor fata. In functie de situatia de rulare, sistemul electronic de comanda al cuplajului Haldex poate transfera pana la 90% din putere catre puntea spate. Un diferential automat de blocare previne patinarea unei roti spate cu un nivel redus de tractiune.

Dimensiunile lui Yeti sunt 4,22 metri lungime, 1,79 metri latime, 1,69 metri inaltime. Greutatea modelului este de circa 1.500 kg, iar capacitatea de incarcare este de minimum 545 kg. Volumul portbagajului este cuprins intre 416 litri si 1.760 litri. La testul EuroNCAP Yeti a obtinut 5 stele.

Disponibila in 3 nivele de echipare standard: Active, Ambition si Experience, noua Skoda Yeti vine si cu o culoare exclusiva: Mato Brown. Modelul Yeti poate fi echipat cu faruri Bi-Xenon adaptive si cu proiectoare pentru ceata cu functie Cornering, climatizare, Hill Hold Control, computer de bord, proiectoare, oglinzi exterioare incalzite electric.

Modelul standard, Active, dispune de ABS (incl. EBD, MSR, ASR si MBA), ESP (incl. EDS, HBA si DSR) pentru versiuni 4x4, airbag sofer si airbag pasager cu posibilitate de dezactivare, airbag-uri laterale fata, functie Off-Road cu buton activare pentru versiuni 4x4, frane disc fata/spate, geamuri electrice fata, CD MP3, functie Day-light.

Varainta cu tractiune fata vine cu un motor pe benzina cu 4 cilindri, de 1,2 litri 105 CP cu transmisie manuala 6 trepte (15.466 euro cu TVA) si unul diesel de 2,0 liri 110 CP cu transimsie manuala 5 trepte (17.012 euro cu TVA). Rezervorul este de 60 litri.

Motorizarile pentru 4x4 sunt 1,8 litri benzina 160 CP (19.036 euro cu TVA), 2,0 litri diesel cu 110 CP (19.155 euro cu TVA), 140 CP (22.065 euro cu TVA) si 170 CP (23.795 euro cu TVA).

Mai multe informatii despre Yeti sunt disponibile aici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri