Vanzarile de autoturisme noi din import in primele 11 luni au fost realizate in proportie de 71% cu plata pe loc, iar cele autohtone in procent de 91% cu banii jos, din cauza situatiei incerte din prezent si restrictiilor la finantare.
In primele 11 luni au fost achizitionate 60.383 de masini cu plata cash (71%) si 24.532 unitati in leasing (29%), conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Potrivit directorului general Romcar Motors, dealer Ford in cadrul Grupului Tiriac Auto, Teodor Brusalis, "vanzarile de masini noi s-au facut anul acesta cu bani cash, procentul fiind in jur de 75%. Partea de cash a crescut foarte mult, dublata si de creditul pe care il ia cumparatorul de la banca. Partea de leasing s-a mutat catre leasing operational, avand o pondere de doar 25%".

Patru marci au avut vanzari 100% cu banii jos in primele 11 luni, acestea fiind Hyundai cu 10.104 unitati, Cadillac cu doua unitati, Hummer cu o unitate si Maybach cu o unitate.

De asemenea, peste 80% din vanzarile Peugeot, Lada, Mini, Smart si Volvo au fost realizate cu plata cash.

Marcile vandute in leasing in Romania intr-un procent de peste 50% sunt Inifiniti, Chrysler, Dodge, Jeep, Lexus si Saab.

Doar Citroen a avut o pondere in vanzari de 50% leasing si 50% cash.

Clientii Dacia au platit anul acesta in procent de 91% cu banii jos, fiind cumparate 33.760 de masini, in timp ce 9% au preferat leasingul, echivalentul a 3.256 unitati. In total, Dacia a vandut in Romania in primele 11 luni 37.016 de masini.

Din totalul de 84.915 de masini din import, 71% au fost cumparate cash si doar 29% in leasing.

In Romania, au fost comercializate in primele 11 luni 121.931 autoturisme noi, in scadere cu 53%, de la 257.852 unitati in intervalul ianuarie-noiembrie 2008, potrivit datelor APIA.

De asemenea, anul acesta si vanzarile de masini rulate au fost facute cu bani cash. “Caracteristica generala a anului 2009 a fost restrictionarea accesului la finantarea auto, atat pe credit, cat si pe leasing. Din totalul autoturismelor comercializate, 70% au fost vandute pe cash, 28% pe leasing si 2% pe credit”, a spus Miodrag Stanoievici, director general Tiriac Autorulate, companie care comercializeaza masini rulate din august 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri