Producatorul german de automobile Daimler va plati 185 de milioane de dolari pentru a solutiona anchetele penale si civile in care acesta este acuzat de plata a zeci de milioane de dolari mita oficialilor din cel putin 22 de tari, printre care si Romania, de-a lungul unui deceniu, potrivit hurriyetdailynews.com.
Tarile care au primit mita pentru ca Daimler sa castige contracte cu statul sunt Romania, Bulgaria, Turcia, Rusia, Letonia, Yemen, Libia, Coreea de Nord, Arabia Saudita, China, Vietnam, Ungaria, Croatia si Bosnia, etc.

Daimler a fost acuzat intr-un tribunal federal din Washington.

Potrivit instantei, compania si trei filiale au dat mita intre anii 1998 si 2008 pentru a castiga contracte cu guvernul in vederea achizitionarii de vehicule Daimler evaluate la sute de milioane de dolari.

Cele mai grave acuzatii sunt impotriva Mercedes-Benz Turk, filiala turca lui Daimler, implicata in vanzarile de autovehicule pentru ESHOT, divizia de transport public din municipiul Mitropolit İzmir.

MB Turk produce autobuze pe care le exporta in mai multe tari.

"In septembrie 1997, MB Türk a vandut 130 de autobuze pentru ESHOT ... intr-un contract in valoare de 26.785.303 euro. In conformitate cu normele de licitatie din Turcia, MB Türk a donat 9 autobuze la municipalitate. In plus fata de aceasta donatie, cu toate acestea, MB Türk a platit 10.000 marci germane, in numerar, intr-un plic la o persoana fizica identificata pur si simplu ca "doamna X "", potrivit documentului US District Court.

Potrivit acuzatiilor, in iulie 1998, MB Türk a vandut 14 autobuze la Politia turca prin intermediul Ministerului de Interne. "Pentru a evita o sanctiune datorita intarzierii livrarii autobuzelor, MB Türk a platit 2.840 marci germane dealerului local cu intelegerea ca distribuitorul ar plati bani unei persoane fizice”, se arata in document.

MB Türk a facut aproximativ 6,05 milioane de euro in plati catre terte persoane pentru exportul vehiculelor in tranzactii cu venituri de aproximativ 95 milioane euro. Din cele 6,05 milioane de euro platite tertilor cel putin 3,88 milioane euro au fost plati necorespunzatoare si cadouri.

"In toamna anului 2006, departamentul de Audit Daimler Corporate a descoperit trei dovezi intr-un seif la birourile MB Türk, de la Istanbul. Actele arata ca MB Türk a facut aproximativ 6,05 milioane de euro in plati catre terte persoane pentru exportul vehiculelor catre clientii din Coreea de Nord, Letonia, Bulgaria, Libia, Romania, Rusia, Arabia Saudita, Yemen si alte tari ... in tranzactii cu venituri de aproximativ 95 milioane euro. Din cele 6,05 milioane de euro platite tertilor ... cel putin 3,88 milioane euro au fost plati necorespunzatoare si cadouri, din care 3,3 milioane de euro au fost descrise si inregistrate in evidentele MB Türk ca NA ", se mai arata in document.

Pe langa filiala turca, mai sunt acuzate si cele din Germania si Rusia.


Ancheta Daimler a inceput la sfarsitul lui 2004.

Dieter Zetsche, presedintele Daimler, a declarat ca "respectarea are prioritate la Daimler. Am invatat multe din experienta trecutului. Astazi, suntem o companie mai buna si mai puternica, si vom continua sa facem tot ce putem pentru a mentine cele mai inalte standarde de conformitate ".

Daimler a dat afara circa 45 de angajati si a disciplinat alte 300 de persoane in cursul anchetei de luare de mita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri