Princeton University (SUA), University of Oxford (Marea Britanie) si Harvard University (SUA), trei dintre cele mai cunoscute institutii de invatamant superior din intreaga lume, au stat de vorba cu tinerii romani care isi doresc sa studieze in strainatate, in cadrul targului educational Romanian International University Fair (RIUF), organizat de grupul Educativa, care reuneste companii si organizatii non-guvernamentale cu activitati in domeniul educational.
Cele trei universitati ocupa locul al zecelea, al saselea si al doilea in topul celor mai bune institutii de invatamant superior la nivel mondial, arata clasamentul din anul 2010 intocmit de prestigioasa publicatie americana US News & World Report.

Am contactat universitatile de top prin intermediul studentilor romani de acolo sau a celor care au absolvit deja. Le-am spus reprezentantilor universitatilor ca daca si-ar trimite la stand absolventi sau studenti ar reusi sa creeze o empatie intre vizitatori si scoli”, spune Alexandru Ghita, presedintele Educativa, care adauga ca a avut nevoie de o luna si jumatate pentru a convinge o parte din scolile din Ivy League, una dintre cele mai importante asociatii academice din lume, sa vina la Bucuresti.

Mihai Cucuringu, doctorand in matematica aplicata in cadrul Princeton si reprezentantul universitatii la RIUF, explica decizia americanilor de a fi prezenti in Romania, prin nevoia de promovare pe care o manifesta orice institutie educationala, indiferent de renumele sau.

“Princeton a venit in Romania pentru ca are nevoie de promovare si, in plus, tot mai multi romani isi doresc sa studieze la o universitate de top”, mentioneaza Cucuringu.

In prezent, 40 de romani invata in cadrul Princeton, la toate ciclurile de invatamant. Costurile de scolarizare, pentru ciclul de licenta, care dureaza patru ani, se ridica la aproximativ 37.000 de dolari anual, la care se adauga inca 11.000 de dolari pe an pentru cazare si masa.

In functie de amplasament, inchirierea unui apartament cu trei camere costa 1.500 – 2.000 de dolari pe luna.

Totodata, in cazul in care romanii isi doresc sa invete la Princeton, dar nu dispun de resurse financiare pentru a-si plati facultatea, institutia de invatamant poate suporta integral costurile studentilor, daca veniturile anuale totale ale parintilor sunt mai mici de 60.000 de dolari.

“Cand vorbim de universitatile din Ivy League, decizia de admitere a studentilor tine atat de capacitatea de a se acomoda, cat si de abilitatea de a plati costurile de scolarizare. Cu siguranta insa ca finantarea nu este o problema cand in discutie este un candidat foarte talentat. In SUA, de exemplu, reprezentantii universitatilor deschid dosarul de finantare dupa ce respectivul candidat a trecut cu bine toate testele de admitere”, afirma Alexandru Ghita.

Pe langa nevoia de promovare, surprinzator sau nu, cele mai importante scoli din lume au venit la Bucuresti si pentru ca romanii sunt destepti.

“Am venit in Romania pentru ca este o tara importanta din Europa, iar studentii romanii au o rata de succes de circa 20% in procesul de admitere, similara celor pe care le obtin alti studenti”
, spun reprezentantii University of Oxford.

In cadrul universitatii britanice studiaza anual circa 50 de romani. Cei mai multi urmeaza cursuri de licenta care, in functie de specializare, dureaza trei sau patru ani.

Prezenta Harvard University la RIUF a fost intermediata de Radu Tatucu, absolvent de Harvard College in 2005, in prezent student la master in politici publice la Harvard Kennedy School.

El este si presedintele Global Romanian Students and Young Professionals Society (GRSP Society), organizatie non-profit din care fac parte studenti si tineri profesionisti romani care traiesc in strainatate, studenti si tineri profesionisti romani care au revenit in tara dupa o experienta peste hotare, precum si oameni interesati sa lucreze in Romania.

“Universitatea Harvard - si in special Harvard College - a ales sa-si prezinte oferta la RIUF deoarece consideram ca este foarte important ca si elevii si studentii romani sa fie cat mai bine informati despre ce «este Harvard-ul si ce nu este». [...] Pe de alta parte, ca sa fii acceptat la Harvard College nu trebuie sa fii geniu sau sa ai parinti milionari in dolari”, spune Tatucu.

Universitatea Harvard este compusa din Harvard College si 12 scoli (afaceri, guvern, drept, medicina, inginerie, educatie, design etc.).

“La Harvard College sunt in medie doi-trei studenti romani pe an, la Harvard Kennedy School - cinci, iar la Harvard Business School sunt cinci-sase studenti romani”, mentioneaza Tatucu.

Legat de costurile cu intretinerea lunara, ele variaza in functie de tipul de scoala urmat. Cei mai multi dintre cei aflati la colegiu primesc burse substantiale sau chiar integrale, datorita politicii Harvard College, care spune ca daca familia castiga mai putin de 80.000 de dolari pe an, atunci institutia acorda o bursa integrala, care acopera studiile si cazarea/intretinerea lunara.

Editia din Bucuresti a RIUF a reunit peste 90 de universitati locale si internationale, care au fost vizitate de peste 6.000 de tineri interesati de studii de licenta, master sau programe de tipul Master of Business Administration (MBA).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri