Pentru tinerii inteligenti din Iraq, Universitatea din Bagdad, cu o vechime de un secol, a reprezentat intotdeauna telul suprem in materie de invatamant superior. Singurele exceptii au fost cand studentii se simteau precum niste tinte vii, scrie The Wall Street Journal.
“De atatea ori a trebuit sa plec acasa in mijlocul orelor. Odata, un glont a trecut foarte aproape de capul prietenei mele, iar eu eram cu ea”, spune Leylan Amir, 21 de ani.

Acest lucru se intampla in 2007. Pentru a scapa de violentele din capitala Irakului, Amir si mama sa au plecat in Sulaimani, un oras aflat in zona administrata de kurzi.

Tanara a inceput sa studieze business la Universitatea Americana din Iraq - Sulaimani.

“Niciodata nu am crezut ca o sa ajung aici. A fost o decizie brusca. Am avut noroc sa vin aici pentru exact in perioada in care am decis sa plec, lucrurile au devenit foarte urate in Bagdad”, afirma Amir.

Universitatea a fost infiintata in 2007, de un grup de irakieni si straini, influentata, intr-o oarecare masura, de Universitatea Americana din Beirut, Liban.

Programul de Executive Master of Business Administration pe care il ofera Universitatea Americana din Iraq - Sulaimani, este construit impreuna cu universitatea germana Furtwangen

Pana in prezent, programul a dat 26 de absolventi, in cei patru ani de functionare.

De la invadarea americana a Irakului, mii de studenti irakieni au ales sa plec in zona kurda din nordul tarii. Prin urmare, in regiune s-au dezvoltat foarte multe universitati. In ultimii cinci ani, cel putin zece noi universitati s-au deschis in regiune, astfel ca numarul institutiilor de invatamant superior din acea parte a Irakului s-a apropiat de 20. In anii urmatori vor aparea cinci noi universitati publice.

Universitatile din regiune, controlate de guvernul regional kurd, le permit studentilor din Bagdad si alte parti instabile din Iraq sa-si completeze educatia fara a parasi tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri