Simona Precup are 29 de ani si ocupa in prezent functia de Environement Health and Safety (EHS) Advisor, in cadrul fabricii companiei farmaceutice GlaxoSmithKline (GSK) din Brasov. Ea povesteste intr-un interviu acordat wall-street.ro cum a ajutat-o in cariera programul de traineeship urmat.
W.S. In ce an ai urmat programul de traineeship?
S.P. Am aplicat la programul de traineeship al GSK in 2008 si, in acelasi an, am intrat in companie ca trainee, ulterior fiind selectata pentru a ocupa un rol permanent in departamentul Environement Health and Safety (EHS) al fabricii GSK din Brasov.

W.S. Ce varsta ai acum si de cati ani esti in GSK?
S.P. Am 29 de ani, iar in noiembrie se implinesc 3 ani de cand am intrat in GSK.

W.S. Unde ai auzit de program si ce te asteptai sa se intample?
S.P. Am auzit despre program pe internet. Cautam, la acea data, un internship la o companie internationala, pentru ca imi doream sa inteleg care sunt politica si structura unei companii multinationale.

De asemenea, ma asteptam sa-mi fac o imagine despre ceea ce inseamna industria farma la noi in tara, prin prisma unei companii multinationale de succes prezenta, in acelasi timp, de aproape 20 de ani in Romania. In jurul meu, toata lumea vorbea despre corporatii si ce inseamna ele, iar acest program imi putea oferi niste indicii foarte clare.

In plus, intotdeauna am fost implicata in activitati de conservare a biodiversitatii si protectia mediului, iar acest lucru a reprezentat un liant puternic cu job-ul pe care il fac acum.

W.S. Ce facultate ai terminat si ce iti doreai sa faci in viitor?
S.P. In momentul in care mi-am depus candidatura pentru a deveni trainee in GSK eram absolventa a Facultatii de Chimie si Inginerie Chimica Cluj Napoca, cu specializarea Inginerie Biochimica. De asemenea, aveam si un Masterat in Analiza Medicamentului la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca. Ceea ce imi doream era sa am o cariera intr-o companie multinationala, in care sa pot castiga cat mai multa experienta si sa-mi perfectionez abilitatile dobandite in facultate.

W.S. Care au fost etapele programului de traineeship, cum s-au derulat?
S.P. Primul pas a fost aplicarea online, urmata de o selectie telefonica - o discutie despre proiectele in care am fost implicata si modul in care am interactionat cu echipa. Aceasta etapa a fost urmata de un
workshop, care a durat, din cate imi amintesc, 3 zile pline si energice, in care am desfasurat proiecte in echipa, au avut loc diverse prezentari si un alt interviu individual.

W.S. Ce fel de oameni crezi ca ajung sa fie selectati? Ce iti trebuie pentru a fi selectat? Ce sfaturi ai pt candidati?
S.P. Cu siguranta acest proiect atrage, prin specificul sau, persoane entuziaste, cu atitudine pozitiva, deschise sa invete, sa se perfectioneze si cu spirit de initiativa. De asemenea, am observat ca devin trainee oamenii care ii pot inspira pe ceilalti, care pun pasiune in ceea ce fac, care vor sa schimbe lucrurile. Nu in cele din urma, se pune accent pe lucrul in echipa, considerat un aspect extrem de important. In plus, determinarea si ambitia cred ca sunt avantaje serioase si, mai mult, cred ca este in avantajul noilor candidati sa-si exprime viziunea proprie si sa vina cu idei noi, „outside the box”. Cred cu tarie ca e foarte important sa stii ce vrei pentru ca apoi sa iti croiesti un drum.

W.S. Cat timp ai lucrat ca trainee in fabrica GSK din Brasov? Cum a fost experienta?
S.P. Dupa GSK Trainee Programme, am lucrat ca trainee timp de 11 luni, dupa care am fost angajata pe pozitia actuala, de EHS Advisor.

Cred ca sunt multe avantaje sa iti incepi cariera ca trainee in GSK: in primul rand, ai parte de o perioada de inductie in care cunosti toate ariile, apoi, iti poti face prieteni printre ceilalti trainee. De asemenea, ai sansa sa te descoperi pe tine si sa vezi in ce domeniu vrei sa faci diferenta in viitor. Nu in cele din urma, programul de traineeship a reusit sa imi ofere ceea ce mi-am dorit, respectiv o imagine de ansamblu a ceea ce inseamna industria farma.

In acea perioada, cea mai importanta experienta a fost implicarea si conducerea unor proiecte inca de la inceput programului, ceea ce mi-a oferit sansa sa imi creez un „network” in cadrul companiei, care mi-a fost si imi este util in continuare. In acelasi timp, in perioada de traineeship am reusit sa ma descopar mai bine pe mine insami si am invatat ca atitudinea conteaza foarte mult pentru a obtine ceea ce iti doresti.

W.S.
De ce te-ai decis sa ramai in fabrica GSK din Brasov chiar si astazi?
S.P. Am vrut sa raman pentru ca-mi place cultura organizationala a GSK si am avut oportunitatea sa imi imbunatatesc, pe parcursul acelui an, atat cunostintele, cat si performantele. De asemenea, anul de traineeship a fost unul in care nu am avut timp nicio clipa sa ma plictisesc si care m-a facut sa vad lucrurile dintr-o alta perspectiva. Am fost sigura ca decizia mea a continua sa lucrez in GSK in Brasov a fost cea mai buna.

W.S. Povesteste-ne ce s-a intamplat in cariera ta de atunci si pana acum.
S.P. De atunci si pana acum m-am implicat intr-un numar importat de proiecte interdepartamentale, am participat la traininguri pentru certificari internationale, precum si in programe de dezvoltare a diverselor competente necesare in rolul meu – precum negociere sau project management.
Am invatat, prin trainingurile la care am participat, o multitudine de lucruri, dar cel mai mult si mai mult am invatat din experientele practice. Am invatat sa lucrez cu oamenii , fac parte dintr-un departament suport si job-ul meu implica comunicarea cu oamenii din toate ariile, intelegerea problemelor pe care acestia le intampina si, apoi, dezvoltarea unei solutii.

W.S. Stiu ca faci parte dintr-o echipa formata din trainee. Cum e o astfel de echipa ?
S.P. Intr-adevar, fac parte dintr-o echipa formata numai din trainee, suntem 3 la numar acum. Este cu siguranta o echipa entuziasta si plina de initiativa.

W.S. Ce iti doresti de la cariera ta in viitor?
S.P. Ceea ce imi doresc este sa fiu implicata in proiecte globale ale GSK si sa ma dezvolt ca Auditor EHS.

W.S. Cum arata o zi din viata ta?
S.P. Nicio zi nu este la fel, poate doar inceputul, iar primul lucru este o cafea buna. Iar la cafea pot prinde o buna parte din colegi si, cu ocazia aceasta, pot rezolva o gramada de lucruri care, altfel, ar fi luat mult mai mult timp. Urmeaza apoi, niciodata in aceeasi ordine, intalniri legate de diferite proiecte si procese, traininguri, vizita in site.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri