Lumea in care traim sufera transformari rapide, pe fondul aspectelor economice si nu numai, iar liderii din companii trebuie sa fie deschisi in orice moment si sa colaboreze intre ei, pentru a putea tine pasul cu schimbarile, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro vicepresedintele executiv al asociatiei CEO Clubs Romania, Sotiris Chatzidakis.
“Parerea mea este ca orice lider, din orice organizatie, de orice marime, din orice colt al lumii, trebuie sa fie mereu cu mintea deschisa. Lumea nu este mereu la fel, in prezent nu mai este cum a fost acum 5 ani si nu va fi peste 5 ani cum este acum. Lucrurile chiar se misca in lume si nimeni nu isi poate permite sa stea pe loc si sa spuna ca ii e bine. Nu, lucruri se intampla si afecteaza pe toata lumea. Sfatul meu pentru acestia este sa fie extrovertiti, in contact constant cu lumea de afara, pentru ca se schimba atat de repede", a spus Sotiris Chatzidakis.

Chief Executive Officers Club International (CEO Clubs) este una dintre cele mai prestigioase organizatii de business din intreaga lume, care reuneste antreprenori si executivi de top.

In prezent, CEO Clubs Romania are 20 de membri, executivi de top din domenii precum bancar, FMCG, retail si constructii. Acestia conduc in Romania companii a caror valoare este estimata la peste 1 miliard de euro.

El a mentionat ca un semn al modificarilor in ritm alert care se petrec poate fi si rapiditatea cu care schimbarile din America au loc si in statele din Balcani.

“In vremurile de demult spuneam ca ce se intampla astazi in America ajunge in Balcani in 20 de ani. Acum schimbarile ajung mai devreme de un an, iar in cinci ani va fi poate mai repede de sase luni. Intotdeauna trebuie sa fim deschisi si gata sa reactionam la ceea ce se intampla si nu trebuie sa ne confruntam singuri cu aceste situatii”, spune Chatzidakis.

Potrivit acestuia, sefii din companii, trebuie sa fie in contact unii cu ceilalti, in special in perioadele economice dificile.

“Liderii trebuie sa se reuneasca si sa fie extrovertiti , fie ca sunt la conducerea unei multinationale sau antreprenori, mai ales in timpuri care nu sunt deloc usoare, pentru ca in vremuri sigure toata lumea poate fi cel mai bun, doar mergand o data cu valul. In vremuri mai grele, este bine sa iti impartasesti experienta, solutiile, sa spui ce te nemultumeste, sa iti exprimi semnele de intrebare. Este bine sa interactionezi cu persoane care au aceleasi probleme ca si tine si sa schimbi idei”, a adaugat vicepresedintele executiv al CEO Clubs Romania.

El a mai spus ca asociatia pe care o conduce pune la aceeasi masa, in cadrul unor serii de intalniri, atat sefi din multinationale cat si antreprenori, care au posibilitatea sa isi impartaseasca probleme si solutii.

“Scopul nostru este sa asiguram un mediu potrivit din punct de vedere al sigurantei si increderii pentru ca liderii sa poata impartasi ceea ce nu pot altundeva. De exemplu, un CEO dintr-o multinationala sigur are lucruri pe care nu le poate discuta cu superiorul sau nu poate merge sa ii spuna ca nu stie sa rezolve o misiune, iar in cadrul intalnirilor noastre poate sa faca aceste lucruri. De altfel, acesti oameni si-au creat propriile retele informale de persoane de incredere care ii pot sfatui, iar de obicei acestia sunt prieteni de pe aceleasi pozitii, insa noi dam sansa liderilor nu doar sa aiba cativa prieteni care sa le dea o mana de ajutor, ci sa creeze relatii bazate pe incredere”, a precizat acesta.

Chatzidakis crede ca in Romania, conceptul CEO Clubs este foarte bine perceput, luad parte sefi din companii importante pe piata locala, precum Microsoft.

“Targetul nostru pana la sfarsitul anului este sa ajungem la un numar de 40 de membri, insa nu as fi surpins sa fim chiar mai multi. De asemenea, consider ca pana la sfarsitul lui 2012, vom avea mai mult de 70 de membri in Romania”, estimeaza reprezentantul CEO Clubs Romania.

Legat de managerii din companiile cu activitate pe piata locala, Chatzidakis crede ca sunt in general persoane cu viziune, entuziaste si orietate spre evolutie.

“Ma bucur sa vad ca in Romania atat liderii locali cat si cei expati sunt persoane de nivel inalt, ceea ce e foarte bine pentru tara. Am intalnit oameni care chiar au viziune, ceea ce intotdeauna se va reflecta in societate. Managerii din Romania sunt foarte entuziasti, dau dovada de un entuziasm autentic pentru dezvoltare, pentru a lasa ceva in spate, iar eu cred ca asta este cheia in a conduce o companie. Vad oameni orientati spre viitor si dornici sa invete lucruri noi si sa aiba o gandire noua. Sunt impresionat de oamenii de business din Romania”, a incheiat Sotiris Chatzidakis.

Despre calitatile unui manager Chatzidakis spune ca “un bun lider trebuie sa fie inspirational, pentru ca daca iti poti inspira oamenii, ei pot ajunge sa faca orice le ceri, chiar vor munci si fara bani. Acest lucru este un dar pe care il ai. Toti avem opinii, toti credem in ceva, dar daca opiniile noastre nu sunt corecte trebuie sa fim pregatiti sa acceptam ca putem sa ne abatem de la idei daca cineva ne arata solutii mai bune. Nu are sens sa fii incapatanat, nu este creativ”.

CEO Clubs a fost infiintata in SUA in urma cu 34 de ani si in prezent detine filiale in SUA, Africa de Sud, India, Europa, China. Organizatia este deschisa exclusiv executivilor de top a caror companii inregistreaza cifre de afaceri anuale de peste 10 milioane euro. CEO Clubs isi recruteaza membrii in baza unor criterii stricte de calitate, realizari si cultura. Printre membrii CEO Clubs se numara Steve Forbes, Michael Bloomberg si Donald Trump.

In Europa, asociatia este prezenta in Grecia, iar in Romania va lansarea oficiala va avea loc pe data de 7 decembrie 2011. In curand vor fi deschise filiale in Bulgaria si Serbia.

Prin aderarea la CEO Clubs Romania, membrii beneficiaza de acces lunar la evenimente de networking locale si internationale, cursuri de coaching pentru executivii de top, pot participa la delegatii de afaceri in tari precum: USA, China, Emiratele Arabe Unite si altele. Alte beneficii includ acces VIP in cluburi de sport, statiuni de lux si oferte speciale din partea altor membri si parteneri ai clubului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri