Atat barbatii, cat si femeile, se pot dovedi lideri mai mult sau mai putin performanti, calitatile de bun conducator fiind independente de sexul acestuia. Afla care sunt opiniile expertilor in leadership despre liderii din organizatii.
Wall-Street.ro : Ce este leadership-ul?

Ph.D. Robert Hogan (Presedinte al Hogan Assessment) : Leadership-ul nu inseamna a fi intr-o pozitie de conducere; multi oameni care conduc echipe si/sau organizatii sunt fie norocosi, fie dispun de excelente competente politice, insa nu au nici cel mai mic talent in leadership. Leadership-ul inseamna abilitatea de a construi si mentine echipe inalt performante, care reusesc sa “invinga competitia“.

Dr. Jarrett Shalhoop
(Senior Consultant, Hogan Assessment ) : Rolul fundamental al unui lider este acela de a concentra munca altora in jurul unui scop comun. Un lider bun formeaza si comunica o viziune, ofera motivatia si resursele necesare pentru ca o echipa sa atinga respectiva tinta.

Wall-Street.ro : Sunt barbatii lideri mai buni ca femeile?

R.H.: Raspunsul scurt este nu. Exista tot atatia barbati-lider incompetenti, cate sunt femei-lider. Atunci cand femeile au performanta in pozitii de leadership, au aceleasi rezultate ca barbatii. Atunci cand sunt ineficiente, sunt la fel de ineficiente ca barbatii.

J.S.:Nu, insa acest mit inca persista in unele culturi si este atribuit credintelor conform carora anumite trasaturi ale liderilor (dominanta, asertivitate etc.) sunt stereotipuri masculine.

wall-street.ro : Cum putem identifica si dezvolta liderii in organizatii?


Zsolt Feher (Director International Affairs - Assessment Systems International) : Ar trebui sa ne uitam la acele trasaturi de personalitate care influenteaza succesul liderilor performanti. Si, ar trebui sa ne uitam si sa evaluam toti angajatii organizatiei pentru a-i identifica pe cei cu potential. Este foarte posibil (si de multe ori se intampla in realitatea organizationala) ca specialistul expert sa nu fie candidatul ideal. Trebuie sa identificam acele persoane mature din punct de vedere emotional, pregatite si dispuse sa isi asume rolul de coordonator, cu ambitie ridicata, care sunt suficient de sistematice in abordare pentru a gestiona procese si a intelege si aplica regulile organizatiei.

Wall-Street.ro: Ce inseamna esecul in leadership?

R.H.: Atunci cand un lider este concediat, apare esecul. Daca echipa nu are performanta, atunci apare esecul. Daca membrii echipei isi urasc liderul si refuza sa lucreze cu el/ea, atunci apare esecul. Daca fluctuatia este mare, rata de absenteism este mare, productivitatea este scazuta, feedback-ul clientilor este negativ, atunci apare esecul.

Adica, esecul apare atunci cand liderul este incapabil sa construiasca si sa mentina o echipa performanta. Iar asta se intampla de obicei pentru ca acesta nu este o persoana de incredere, ia decizii proaste, nu intelege si nu are cunostinte despre business-ul in care activeaza sau nu ofera echipei o viziune.

Cei trei vor participa, alaturi de experti in psihologia aplicata in business si leadership, la conferinta "A New Look at Leadership: The Business Performance" din 24 noiembrie, organizata de HART Consulting, parte a grupului international de consultanta in resurse umane si management Assessment Systems International.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri