Pe masura ce societatea moderna devine din ce in ce mai complexa, iar ritmul nostru este din ce in ce mai alert, provocarea devine sa gasim un echilibru intre viata profesionala si cea personala si, in acelasi timp, sa obtinem rezultate maxime in ambele sfere. In acest context, munca la domiciliu castiga mai mult teren, atat in societatile dezvoltate, dar si piete in curs de dezvoltare, cum este Romania. Vezi care sunt avantajele majore ale acestui tip de colaborare.
Un angajat in Romania cu un salariu mediu net de 2.500 de lei pe luna poate face economii de pana la 40% din venitul lunar daca recurge la acest tip de colaborare cu un angajator, conform specialistilor in legislatia muncii de la Accace, unul dintre liderii europeni in consultanta financiara si de management.

Economiile pentru angajati sunt:

• Transport – benzina (pentru cei care detin masina personala), aproximativ 300-400 lei pe luna; mijloace de transport in comun (abonamente lunare) 50-100 lei pe luna;
• Hrana – aproximativ 100-200 lei lunar;
• Vestimentatie – in functie de cerintele companiei, pot exista costuri suplimentare care ar putea ajunge la o medie lunara de 100-200 lei;
• Sanatate – necesitatea deplasarii catre locul de munca, indiferent de conditiile climatice, creste riscul aparitiilor unor probleme de sanatate, la care se adauga stresul excesiv, prin urmare cresc cheltuielile cu medicamentele sau alte remedii alternative.

La randul sau, un agajator poate reduce semnificativ costurile administrative daca isi poate permite sa recurga la angajati care pot lucra de la domiciliu. Costurile care pot fi diminuate in acest fel sunt pentru:
• utilitati si chirie
• consumabile (produsele de birotica / papetarie, bucatarie, baie)
• servicii de intretinere a locului de munca (servicii de curatenie, produse de curatat)
• costurile anuale privind procedurile legate de domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca (se va asigura doar minimul legal)

Astfel, cheltuielile unei companii atunci cand opteaza pentru munca la domiciliu pot fi diminuate considerabil (suma economisita depinde de o serie de factori, precum specificul companiei, cat la suta din personal lucreaza cu astfel de contract etc.).

Dezavantajul major pentru angajator in aceasta situatie este controlul limitat asupra activitatii angajatului.

“In special in corporatiile multinationale, acest tip de munca este privit din ce in ce mai mult ca o completare la modul traditional de munca. Desi timid, aceasta tendinta incepe sa prinda contur si in companiile romanesti, care incep acum sa vada avantajele acestui tip de munca. Desigur, costurile sunt direct proportionale cu calitatea jobului la care facem referire. Luam in calcul si faptul ca, desi se remarca o crestere a numarului angajatorilor care ofera transport si servicii medicale angajatilor, acestea raman totusi un moft in majoritatea companiilor mici si mijlocii”, marturiseste Angelica Ene, payroll accountant Accace.

Potrivit reprezentantului Accace, domeniile care permit munca la domiciliu sunt cu precadere IT, confectii, contabilitate, afacerile dezvoltate online sau traducerile.

In Romania, munca la domiciliu este reglementata prin articolele 108, 109 si 110 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu persoanele care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin. Acestia beneficiaza de aceleasi drepturi ca orice alt angajat, prin regulamentele interne si contractul colectiv de munca.

In ceea ce priveste contractul individual de munca, acesta trebuie sa contina precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu, programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau/si modalitatea concreta de realizare a controlului, obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

La nivel international, conform unui sondaj realizat de catre Reuters, aproximativ 20% dintre angajatii din intreaga lume lucreaza frecvent la domiciliu, iar aproape 10% fac acest lucru in fiecare zi. Aceasta practica este foarte raspandita in special in Orientul Mijlociu, America Latina si Asia, dar este o optiune putin populara in Ungaria, Germania, Suedia, Franta, Italia sau Canada. Concluzia studiului realizat online pe un esantion de 11.383 de persoane din 24 de tari este ca munca la domiciliu este un trend in crestere, din moment ce 34% dintre angajatii care lucreaza prin intermediul e-mailului, telefonului sau a mesageriei online spun ca ar fi dispusi sa lucreze de acasa cu norma intreaga.

Un alt studiu, realizat de Regus, furnizorul global de spatii de lucru, arata ca 66% dintre companiile romanesti au anuntat ca productivitatea lor a crescut ca urmare a aplicarii unor practici flexibile de munca, in timp ce 68% coreleaza in mod direct cresterea veniturilor cu modul de lucru flexibil,

Pentru acest studiu au fost intervievate peste 16.000 de persoane din conducerea superioara a companiilor din lumea intreaga si se considera a fi prima data cand dovezi convingatoare rezultate din cercetare au validat conexiunea cauzala dintre modul de lucru flexibil (durata si/sau locul activitatii) si o mai buna productivitate/generare de venituri.

Respondentii au raportat, de asemenea, faptul ca se simt mai plini de energie si mai motivati datorita modului de lucru flexibil (63%), ceea ce indica probabil motivul pentru care sunt capabili de a deveni si mai productivi si de a genera mai multe venituri. Modul de lucru flexibil, prin imbunatatirea moralului si a starii de sanatate ale angajatului, capata totodata rolul important de instrument de pastrare a talentelor, oferind companiilor un mod valoros de a rasplati si de a atrage resursele.

In intreaga lume, companiile mici au adoptat modul de lucru flexibil cu mai multa usurinta decat companiile mari, 80% dintre angajati afirmand ca modul de lucru al companiei lor este mai flexibil decat in trecut, comparativ cu 68% dintre angajatii companiilor mari, potrivit Regus.

"Acest sondaj confirma argumentul comercial pentru modul de lucru flexibil, relevand faptul ca productivitatea crescuta si generarea de venituri mai mari sunt considerate de companiile globale ca fiind direct legate de practicile flexibile de lucru", spune Gary Gurtler, Vicepresedinte CEE and Balkans Regus.

Citeste si 7 idei ca sa ramai concentrat cand muncesti de acasa

Sursa foto: flick.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri