Numarul angajatilor temporar are o tendinta de crestere de la an la an in Romania, pe masura ce companiile descopera avantajele acestui tip de colaborare. In 2011, peste 55.000 de persoane au apelat la aceasta forma de angajare, in crestere cu 10% fata de anul anterior, conform estimarilor expertilor Accace, unul dintre liderii europeni in management financiar.
Cresterea numarului de angajati temporar va fi impulsionata si de modificarea adusa Codului Muncii in 2011, potrivit Accace.

Astfel, un angajat temporar trebuie sa beneficieze de acelasi nivel de salarizare ca si un angajat pe perioada nedeterminata care indeplineste acelasi tip de munca sau unul similar, indiferent de felul in care a fost angajat – direct sau printr-un agent de munca temporara.

“Companiile sunt din ce in ce mai interesate sa flexibilizeze relatia directa dintre numarul de angajati si nivelul cererii de servicii sau produse, un avantaj oferit de furnizorul de munca temporara. Se observa o crestere a cererii pe acest segment, acest trend datorandu-se atat noilor reglementari in domeniu, care favorizeaza munca temporara, cat si faptului ca angajatorii sunt din ce in ce mai atenti la optimizarea costurilor”, a declarat Bogdan Badea, Business Development Manager Accace Romania.

Incepand cu acest an, Accace si-a extins aria de competente in outsourcing si in domeniul recrutarii de personal pentru munca temporara pe zona financiara. Astfel, Accace, specializata fiind in recrutarea de functii financiare si procesare salarii, aduce in plus experienta in management financiar.

In Romania, companiile care apeleaza frecvent la serviciile unui furnizor de munca temporara fac parte din domenii foarte variate, de la FMCG, auto, asigurari, farma, HoReCa, agricultura, constructii, industria prelucratoare, componente electronice. In general, este vorba despre companii mari, multinationale, cu un numar mare de angajati sau cu o cultura orientata foarte puternic pe externalizare.

La nivel european, toate pietele mature utilizeaza de zeci de ani munca temporara. Piete precum Anglia, Franta sau Germania au milioane de angajati temporari fiecare, in timp ce Europa Centrala si de Est are piete de ordinul sutelor de mii de angajati temporari.

“Romania se afla inca la inceput in acest domeniu, dar cu evolutii pozitive in ultimii ani. Cu siguranta, si in urmatoarea perioada tendinta de externalizare se va mentine, pentru ca ne aflam intr-o perioada incerta din punct de vedere economic, in care companiile sunt prudente cu investitiile pe care le fac. Un alt aspect demn de luat in seama este zona de inlocuiri datorate concediilor de maternitate, care in ultimii trei ani a fost un motiv foarte important in cresterea muncii temporare si care a permis deschiderea unor pozitii temporare de middle si chiar top management”, a mai adaugat Bogdan Badea.

Incepand cu acest an, Accace si-a extins aria de competente in outsourcing si in domeniul recrutarii de personal pentru munca temporara pe zona financiara. Astfel, Accace, specializata fiind in recrutarea de functii financiare si procesare salarii, aduce in plus experienta in management financiar.

Accace este unul dintre liderii pietei serviciilor de consultanta in management financiar din Europa Centrala si de Est, oferind corporatiilor servicii in materie de finante si contabilitate, consultanta fiscala, salarizare si dreptul muncii, inmatriculare si inregistrare, recrutare si training, precum si implementarea MS Dynamics NAV.

Clientii principali sunt corporatii medii si mari, care isi desfasoara activitatea in Europa Centrala si de Est in toate industriile, multe dintre ele companii de referinta listate la bursele din New York, Londra sau Frankfurt. Portofoliul Accace include companii precum IBM, Shell, Allianz, Orsay, Scania, Olympus, Sharp, HBO.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri