Tinerii din Romania se arata de la an la an mai interesati de posibilitatea de a urma studii de licenta sau masterat la o universitate din strainatate, determinati o multime de motive, de la importanta diplomei la posibilitatile de cariera. Cu toate acestea, o buna parte se lovesc de posibilitatile persoanale tot mai scazute de finantare. Citeste sfaturile acordate tinerilor de Alexandru Ghita (foto), presedintele Educativa, prezent la Dezbaterile Wall-Street Live Text.
Intrebat cum poti identifica cele mai bune universitati din Europa, Alexandru Ghita spune ca sunt mai multi factori care trebuie luati in calcul.

“Sunt cateva raspunsuri la intrebarea «Care sunt cele mai bune...»:
- atentie la acreditarea pe care o au universitatile in tara in care functioneaza din partea autoritatilor guvernamentele;
- in anumite cazuri exita acreditari oferite de industrie (alianta a celor mai mari companii din domeniul respectiv) - de vazut daca programele vizate au asa ceva;
- universitatile care fac performanta de obicei au laboratoare / centre de cercetare construite in parteneriat cu marile companii din domeniu;
- exista topuri care ierarhizeaza universitatile in functie de diferite criterii. La nivel international conteaza mult topul QS, topul Shanghai si in multe tari exista topuri locale”, a spus Ghita.

Recomandarea sa pentru tineri este ca acestia sa ia in calcul si potrivirea intre interesele proprii si particularitatile fiecarei universitati (ce cursuri, ce profesori, ce experiente practice, unde sunt localizate, ce parteneriate internationale relevante pentru studenti), nu doar pozitia intr-un top construit sintetic.

Tari in care nu se percep taxe de scolarizare

Legat de numeroasele solicitari ale tinerilor care doresc sa isi depuna dosarele la univeristati din afara tarii care percep taxe reduse sau ofera chiar invatamant gratuit, Alexandru Ghita recomanda Danemarca, Suedia, Norvegia (gratuit), Franta si Germania (cateva sute de euro) si Marea Britanie si Olanda (finantabile prin imprumuturi guvernamentale).

“Costurile de trai sunt acoperite in general din resurse proprii (familie) si munca part-time. Cu 20 de ore pe saptamana (maxim legal) poti sa acoperi peste 75% - 80% din costurile lunare”, spune Ghita.

“Cetatenii romani nu trebuie sa plateasca taxele institutilor din Suedia. Cu toate astea, trebuie sa iti poti acoperi costurile de cazare si cheltuielile lunare care sunt de aproximativ 3.200 lei pe luna. Poti lucra in afara programului de studiu, dar poate fi dificil sa iti gasesti repede un loc de munca. Cum nu te poti baza cu certitudine 100% pe un loc de munca ar trebui sa ai o solutie alternativa / bani indeajuns pentru a te intretine inainte sa vii la studii”, explica si Anna Skarpeke - International Marketing and Recruitment Officer in cadrul Malmo University din Suedia.Anna Skarpeke

De asemenea, studiile de masterat sunt finantate de stat in totalitate in tari precum Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia si unele landuri din Germania si partial in Franta (500 euro/an), Belgia, Spania, Italia, Portugalia, Olanda, Germania.

In acelasi timp, o sursa de finantare pentru sustinerea unui program de master este si contractarea unui credit pentru studii de pana la 40.000 lei, oferit de BRD.

Pentru cei interesati sa studieze in strainatate, Romanian International University Fair (RIUF), cel mai mare targ de universitati internationale din Romania, isi deschide portile pentru vizitatori in acest week-end la Bucuresti si marti, 20 martie la Timisoara, respectiv Iasi in 22 martie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri