Tot mai multi angajatori prefera sa incheie contracte pe perioada determinata. Preferinta angajatorilor pentru acest tip de contract a crescut in special in perioada de criza economica, cand companiile au ajuns la concluzia ca este mai eficient sa aiba colaborari „project based”, lipsa predictibilitatii asupra activitatii lor reprezentand un impediment in a angaja pe perioada nedeterminata.Vezi de ce angajatii sunt reticenti in fata acestei optiuni.
Angajatii romani sunt insa mai putin dispusi sa incheie contracte pe perioada determinata, apreciaza expertii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in management financiar.

Conform datelor Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca (ANOFM), doar unul din cinci romani angajati in 2011 au semnat un astfel de contract, iar statisticile europene arata ca doar 1% dintre salariatii romani au contracte pe perioada determinata, fata de media Uniunii Europene de 13,5%.

Preferinta angajatorilor pentru incheierea contractelor pe perioada determinata este in crestere in Romania, aceasta tendinta datorandu-se atat noilor reglementari legislative, care favorizeaza acest tip de colaborare, cat si faptului ca angajatorii sunt din ce in ce mai atenti la optimizarea costurilor. Avantajele pe care un astfel de contract le aduce angajatorilor romani sunt multiple, in special deoarece le ofera posibilitatea sa inlocuiasca un salariat care are contractul suspendat, sa angajeze o persoana doar in momentul in care creste activitatea societatii sau doar pentru sezoanele in care au nevoie (de exemplu: piata constructiilor - muncitori sezonieri). In plus, cu acest tip de colaborare se pot identifica si testa potentiali angajati permanenti. Pentru angajati insa, acest tip de contract poate fi mai putin avantajos”, a declarat Bogdan Badea (foto), Business Development Manager Accace Romania.

Astfel, specialistii spun ca desi un angajat cu contract pe perioada determinata are aceleasi drepturi ca un salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, romanii evita acest tip de contract in special deoarece acesta nu le ofera siguranta.

Dezavantajele contractelor cu "termen de expirare"

Potrivit Codului Muncii, salariatii angajati pe perioada determinata nu trebuie tratati mai putin favorabil decat cei permanenti comparabili, avand aceleasi drepturi si obligatii, inclusiv in ceea ce priveste conditiile si modalitatile de incetare a contractului de munca.

Cu toate acestea, contractele pe perioada determinata au o serie de dezavantaje pentru angajati, incepand cu lipsa de stabilitate. Odata ajunsa la final perioada pentru care s-a incheiat, angajatii trebuie sa reinceapa cautarile pentru un alt loc de munca. Un alt aspect de luat in considerare este faptul ca bancile sunt reticente in a oferi credite salariatilor cu contracte pe perioada determinata.

Contractele de munca pe perioada determinata reprezinta un subiect controversat si aprins dezbatut, sustin specialistii Accace, in special deoarece Codul Muncii modificat in 2011 impulsioneaza acest tip de colaborare angajat – angajator, flexibilizand formele de angajare.

Spre exemplu, Codul Muncii prevede incheierea contractelor temporare pe o perioada mai lunga de timp (de la 24 de luni, cat era pana anul trecut, pana la 36 de luni in prezent), ceea ce a creat nemultumire in randul unor angajati care sustin ca o astfel de masura incurajeaza nesiguranta si lipsa de stabilitate la locul de munca. Mai mult, in practica, angajatii pot ajunge la situatia sa colaboreze cu un angajator pana la 5 ani avand semnate contracte pe perioada determinata.

„Cu toate ca angajarea cu contract pe perioada determinata ofera companiilor posibilitatea de a renunta mai usor la colaborarea cu angajatii sai, romanii trebuie sa inteleaga cu acest lucru nu inseamna neaparat instabilitate. Piata muncii este dinamica si competitiva, iar legislatia s-a modificat astfel incat sa reflecte acest mediu. Modificarile Codului Muncii duc intr-adevar la o flexibilizare a relatiei angajator – angajat, insa in continuare contractele de munca le garanteaza angajatilor drepturi pe care ei trebuie sa le cunoasca, deoarece angajatorii profita de multe ori de necunostinta salariatilor lor”, a spus Anca Alexandrescu, Corporate Services Consultant Accace Romania.

Accace este unul dintre liderii pietei serviciilor de consultanta in management financiar si externalizare din Europa Centrala si de Est, oferind corporatiilor servicii in materie de finante si contabilitate, consultanta fiscala, salarizare si dreptul muncii, inmatriculare si inregistrare, recrutare si training, precum si implementarea MS Dynamics NAV.

Clientii principali ai companiei sunt corporatii medii si mari, care isi desfasoara activitatea in Europa Centrala si de Est in toate industriile, multe dintre ele companii de referinta listate la bursele din New York, Londra sau Frankfurt. Portofoliul Accace include companii precum IBM, Shell, Allianz, Orsay, Scania, Olympus, Sharp, HBO.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri